• Streptoccocus b

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő!A tegnapi nap kaptam meg a tenyésztési leletet és ki mutatták hogy streptoccocus b fertőzésem van.Mennyire veszélyes a babámra nézve 26 hetes vagyok most.3 éve szültem egy kislányt neki szívelégtelensége volt elképzelhető hogy már akkor meg volt nálam ez a fertőzés és attól volt neki ez az egész?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Egy Nagyon aggódó Kismama

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Hölgyem! A Streptococcus B fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókat honlapomon is megtalálhatja a "Kérdések és válaszok" menüpontnál (www.drdelitamas.hu), de a lényeget alább is idemásolom. Hogy a korábbi terhességből született gyermek szívelégtelenségének hátterében állhatott-e Streptococcus B okozta sepsis, a pontos adatok ismeretének hiányában nem tudom megmondani. Az említett írás: Mit jelent a B csoportú Streptococcus fertőzés a babámra nézve? A nők 15-25%-a (minden 4-5. nő) tünetmentes B csoportú Streptococcus (Streptococcus agalactiae) hordozó a hüvelyben. Az összes szülésre vetítve 1000-ből 1-2 esetben, a hordozó anyák közül 1000-ből 10 esetben, illetve a hordozók körében koraszülés, intrapartum láz vagy idő előtti burokrepedés esetében 1000-ből 40 esetben alakul ki súlyos újszülöttkori B csoportú Streptococcus kiváltotta sepsis (vérmérgezés). A korai forma (a születés után 6-12 órával tüneteket okozó) halálozása akár 25% is lehet, koraszülöttekben ennél is magasabb, illetve a túlélők körében nagy az idegrendszeri károsodás aránya. A késői fertőzés (születés után 3-4 héttel) inkább a meningitis (agyhártyagyulladás) formájában jelentkezik, melynek halálozása 50-70%-ot is elérhet, a túlélők körében magas idegrendszeri károsodási aránnyal. Ezek a szövődmények a vajúdás alatt bizonyos tünetek jelentkezésekor (vagy a kórokozó kimutatása után akár a vajúdás előtt) alkalmazott antibiotikum (penicillin) adásával megelőzhetőek. Hangsúlyoznám, hogy a "hordozók körében 1000-ből 10 esetben alakul ki újszülöttkori sepsis" egyúttal azt is jelenti, hogy 990 esetben (azaz 99%-ban) nem lép fel ez a szövődmény.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 10., 11:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 14., 18:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: