• 3. császármetszéstől félelem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! 35 hetes kismama vagyok, 3. gyermekemet várom. A nagyok 13 és 7,5 évesek, mindketten császármetszéssel születtek, 40. és 39. héten 4030g és 3960 g súllyal. oka téraránytalanság, alacsont termetem és szűk csipőm miatt (154 cm vagyok) Méretek alapján, 32: heti: BPD 85, Ac:294 Fl:66 most is nagy babának nézek elébe. A hasam is nagyon nagy már 115 cm körfogatú. Kédésem: nagyon félek a terhesség alatt bekövetkező hegszétválástól, lehet nem okosan, de sok történetet elolvastam mielőtt eldöntöttem megtartom a 3. babát. Orvosom az elején támogatott, hogy semmi gond nem lehet 7 év alatt az a heg be van gyógyulva, és úgyis folyamatosan ellenőrizni fogja. 32. héten nem történt hegvastagság mérés, sajnos szabadságon volt a doktorúr, most 34. héten kértem nézze meg, de erre azt a választ kaptam, hogy azt ilyenkor még nem szokták csak a 38. héten. A helyi babarát kórházban 3. császármetszésnél nem végzik el a műtétet idő előtt, csak a kiirt napon ha addig magtól nem indul meg szülés. Folyamatosan szorongok, hogy de mi van ha a nagyon nagy hasam, ill baba súlyát nem birja a méhem és baj lesz. Néha jobb oldalt érzek szúró szerű fájdalmat, nyomásra ugyan nem érzékeny, a dokor úr szerint tágul a méh. És félelmemre azzal nyugtat, hogy csak a szülés alatt fenyeget hegszétválás, és hogy 35 éves tapasztalata alatt még senkinek nem ment szét a méhe terhesség alatt. Mit gondol, hogyan tudnék megnyugodni, ill mik azok a jelek amelyek esetén azonnal keressem fel a kórházat, hogy időben segithessenek. 1 hét mulva kell ctg-re mennem, úgy olvastam, ez a vizsgálat is kimutatja ha esetleg fenáll a hegszétválás kockázata. Eddig nagyon biztam az orvosomban, tudom sokat tapasztalt már, most mégis úgy érzem egy vagyok a sok közül, és ha kislányomra nézek már sirás kerülget, hogy mi lesz ha velem történik valami. Sajnos a férjem sem ért meg, ő egyetért az ovossunkkal, hogy ne aggódjak és ne olvassak annyit. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a császármetszés témában

        Tisztelt Hölgyem! A két császármetszés után mindenképpen császárral kell, hogy szüljön. A hegszétválástól nem kell tartania, mert igen ritkán okoz hirtelen rosszullétet, inkább lassan fokozatosan történik és ilyenkor nem feltétlenül van rosszullét. Sokszor csak tervezett császárnál vesszük észre, hogy teljesen elvékonyodott az előző heg. Ilyenkor még vérzést sem látunk. Máskor meg sokadik császárnál is ugyanolyan vastag a heg, hogy azzal akár szülni is lehetett volna. Ha mégis hirtelen éles, nem múló középtáji alhasi fájdalma jelentkezne, ha a méhösszehúzódások következtében ájulásszerű rosszulléte lépne fel, feltétlenül hívjon mentőt vagy siessen be a legközelebbi szülészetre! Gondoljon bele hányan szültek már császárral! Egyikőjüknek sem kell állandóan az ön által rettegett szövődménytől rettegni, mert az igen-igen ritka és általában megindult szülés közben alakul ki, amikor már Szülőszobán, biztonságban van a vajúdó kismama. Sok sikert és kevés izgulást! Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu


        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 10:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 13:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: