• Hosszanti császármetszés indokoltsága

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Kérdésem, hogy az elhúzódó vajúdás, megnyúlt méh és nagy baba (fejvégű fekvésben egyébként) indokolja-e hogy a császármetszésnél hosszanti irányban, történt a vágás, az orvos szerint a húgyhólyag védelme érdekében is. Mit jelent a megnyúlt méh és ez összefüggésben lehet-e azzal hogy a szülés után 8 héttel is vérzés tapasztalható? A hosszanti metszés valóban nehezebben gyógyul? A következő szülésnél is várható ugyanilyen módon a császármetszés? Illetve valóban ki lehet tapintani a vajúdás alatt ha a baba feje nem megfelelő szögben fordul a medencecsont felé? Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a császármetszés témában

        Tisztelt Hölgyem! A császármetszésnek többfajta technikája ismert. Mind a hason mind a méhen végzett metszés lehet hosszanti és kereszt irányú. Leveléből azt gondolom, hogy Ön a bőrmetszésről ír... A hosszanti bőrmetszés a hagyományos, régi típusú vágás, amely jobb feltárást biztosít, egyszerűen több helyet és nagyobb áttekintési lehetőséget ad a hasüregben. Hátránya, hogy a metszés esztétikailag kevésbé elfogadott, bár láttam már gyönyörűen gyógyult hosszanti és kevésbé szép keresztirányú, azaz bikini-metszést is. Egy ideje a keresztirányú metszés az elterjedtebb, de ezen nehézkesebb lehet a kiemelés illetve kevésbé hozzáférhetőek az egyéb hasi szervek. A metszés típusát az operatőr szabadon megválaszthatja, hiszen az ő felelőssége a műtét! Olyan kifejezés, hogy megnyúlt méh, nincsen, nem értem mit ért ez alatt. A szülés után 8 héttel jelentkező vérzés még a műtéttel, de már az esetlegesen beinduló menstruációval is összefüggésben lehet a szoptatástól függetlenül. A hosszanti metszés nem gyógyul nehezebben. A következő műtétnél én valószínűleg ugyanazon metszést választanám... Utolsó kérdésére válaszolva: valóban kitapintható, ha a magzat feje nem jól illeszkedik illetve nem jól forog. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu


        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán

        Kérdés: 2011. július 21., 00:23; Megválaszolva: 2011. július 26., 15:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: