• Parvo B19 fertőzés terhességben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        4 éves kisfiam Parvo B19 vírusfertőzésen esett át, épp mikor teherbe estem. A kiütések a peteérés után 3,5 nappal jelentkeztek Nála és 12 nap után tűntek el (az elmaradt menstruáció után 2 nappal). Nekem semmilyen tünetem nem volt a betegséggel kapcsolatban. A 6. hétben elvégzett a Parvo B19 ellenanyag vizsgálata nálam az alábbi értékeket mutatta: IgG 99IU/l "pozitív", IgM 0,9 "kétes", emiatt visszahívtak kontrollvérvételre,ennek 2 hét múlva érkezik meg az eredménye. Ha jól értem, akkor átestem a fertőzésen és kétséges, hogy a közelmúltban történt-e. Bár, mivel sosem találkoztam még ezzel a betegséggel kisfiam előtt, valószínű, friss a fertőzés. Ha jól tudom, a kiütések megjelenésekor már nem fertőzőképes és kb egy héttel a kiütések előtt már fertőzhet. Eszerint a barázdálódás időszakában, vagy a megtermékenyülés előtt fertőződhettem meg. Kérdésem, hogy ebben a korai szakaszban elszenvedett fertőzés okozhat-e fejlődési rendellenességet,illetve anaemiát a magzatban? Milyen teendőim vannak e kérdésben, vizsgálatok, stb. Jelenleg a 8. hetet töltöttem be. Segítségét nagyon köszönöm! Tisztelettel: Anett

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Kedves Anett! A Parvovirus B-19 fertőzésen a felnőtt nők 50-60%-a már átesett és így védett, így az IgG pozitív. Amennyiben az IgM is pozitívnak bizonyul az ismételt vizsgálattal, az friss fertőzést jelent, de ez az Ön esetében amiatt nem gondolom, hogy komoly magzati veszélyt jelenttene, mert olyan korai stádiumban történt a fertőzés, hogy ilyenkor még az esetleges beteg sejtek elpusztulását a többi teljesen pótolja. Emellett a vírus a vörösvétrestekben (illetve azok előalakjaiban) szaporodik, de ez az igen korai fejlődési stádiumban még nem jelentős sejtpopuláció. (A legintenzívebb magzati máj által végzett vörösvértesttermelés a 13-16. héten zajlik, ekkor a legsúlyosabb a fertőződés hatása.) Mindenesetre pozitív IgM esetén mindenképpen érdemes mielőbb genetikai tanácsadáson résztvennie. Emellett további teendőként a magzati agyi fő verőer (arteria cerebri media) doppler ultrahangos áramlási sebességének 1-2 hetenkénti ellenőrzését ajánlja az amerikai ide vonatkozó protokoll 10 hétig az esetleges hydrops, magzati vérszegénység időben történő felismeréséhez, de az igen korai terhesség miatt ez az Ön esetében még nem végezhető vizsgálat. Koraterhességben a fertőzés miatt valamivel nagyobb a vetélés kockázata, de ennek megelőzésére orvosi teendő nemigen van, majd kb. a 20-24. héttől érdemes a fent említett vizsgálattal és ismlételt ultrahangellenőrzésekkel a hydrops felléptét kizárni, illetve időben felismerni – ha ez történne, méhen belüli transzfúzióra vagy szülés-/koraszülésindukcióra lehet szükség. A vonatkozó irodalom alapján azonban (megnyugtatására írom) a friss anyai fertőzés csak az esetek 1/3-ában jut át a magzatba, csak az esetek 1%-ában okoz magzati hydrops betegséget, de ennek is 80%-a a második trimeszteri fertőződés esetében alakul ki (átlag: 22-23. hét), és a magzati hydrops >85%-a az anyai fertőzés után 10 héten belül jelentkezik, utána nem. (Az adataim forrása egyébként a Cunningham és mtsai által írt Williams Obstetrics 23. kiadása, 2010.) Jó egészséget kívánok Önöknek!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 16., 10:06; Megválaszolva: 2011. június 19., 21:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: