• Méhen kivüli terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mitől alakul ki a méhen kivüli terhesség?Mit lehet tenni "elleni"?

        WEBBeteg szakértő válasza a méhen kívüli terhesség témában

        A méhen kívüli terhesség attól alakul ki, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében ágyazódik be és kezd el fejlődni, hanem azon kívül (petevezetőben, petefészken, hasüregben). Okai: veleszületett petevezeték rendellenesség, korábbi gyulladások a petevezetőben és a kismedencében (pl. Chlamydia trachomatis okozta gyulladás), endometriosis a petevezető környékén, a petesejt hasüregben való vándorlása, feltehetőleg a méhbe helyezett fogamzásgátló eszközök is elősegítik (hurok vagy másnéven spirál), a lombikbébi program keretén belüli beültetések és a petevezetőn végzett előzetes műtétek. Itt kell megemlíteni az előzetes méhenkívüli terhességek miatt végzett operációkat vagy a sikertelen művi meddővétételt, esetlegesen olyan operációt, mely az elzárt kürt újbóli megynyitását célozza.
        Ezen kiváltó okok ellen nem igazán tud védekezni egy nő, esetleg a gyulladások kialakulását lehet olykor megelőzni vagy időben kezeltetni.

        Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-28 11:34:26; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: