• 16. heti AFP vizsgálat, 18. heti UH

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 15 hetes terhes vagyok, és most lesz lassan esedékes a 16. heti AFP vizsgálat, ill. majd a 18. heti genetiai UH. Kérdésem az, hogy ha valami rendellenesség van, a 12. heti UH előrejelzi e , vagy a 16 ill. 18. heti vizsgálatok a mérvadóak. Amiatt aggódok, hogy epilepsziában szenvedek, Lamolepet szedek terhességem alatt is. Elsősorban a gerincfejlődési (nyitott gerinc) rendellenességektől tartok. Korábbi gyógyszerem , Convulex, elvileg növeli a rendellenesség kockázatát, ezért állított át orvosom Lamolepre. Viszont apósomnak félig nyitott gerince van. Tud dolgozni, normális életet él, nem látszik rajta semmi, csak belülről van hasadék. Kérdésem, mekkora a rizikója, hogy nem jól fejlődik a baba gerince. Már a fogantatás előtt fél évvel elkezdtem magzatvédő vitamint szedni, ill. azt megelőzően is szedtem folsavat. A 12. heti UH-n elvileg ép gerinc és koponya látszott, a nyakiredő vastagság is normális volt a 12. héten, ill. a kombinált teszten is. Lehet, hogy feleslegesen aggódok, de azért szeretném, ha Ön is megnyugtatna. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Deli Tamás válasza a AFP, nyitott gerinc témában

        Tisztelt Hölgyem! Ahogy azt bizonyára genetikai tanácsadáson is elmondták Önnek, kezelt epilepsziában a velőcső záródásának rendellenességei az átlagosnál 2-3x magasabbak (az összes rendellenesség aránya az átlagpopulációban 2-3%). Az időben történő felismerés módja a célzott Uh vizsgálat, ezért a rutin 12 és 18 hetes Uh mellett még a 22-23. héten is érdemes lehet egy diagnosztikus UH-t csinálni. Emellett az AFP emelkedett volta is utalhat nyitott gerincre (spina bifidára). Ha ezek a vizsgálatok negatívak és a folsavat is szedte, úgy gondolom, mindent megtett a baba egészségéért, illetve egy esetleges rendellenesség legkoraibb lehetséges felismeréséért - ezeken kívül más speciális teendő nincs, próbálja meg élvezni a terhességet.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 26., 19:51; Megválaszolva: 2011. május 30., 11:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: