• Vese

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 31 hetes kismama vagyok, szolnokról cysta gyanuval küldtek debrecenbe. Megvolt a Debreceni ultrahang vélemény: jobb oldali magzati vese 12 mm re tágult, bal oldali vese alsó pólusában 26*21 mm cystikus terület, mely leginkább elődomborodó pyelonnak felel meg. jelenleg feszesen telt magzati húgyhólyag. magzatvíz átlagos. az lenne a kérdésem: a jobb oldali vese az jó? mit jelent az hogy feszesen telt a hhólyag? és a cysta nagy baj? vissza akarnak rendelni ellenőrzére uh-ra, de én debrecenbe nem tudok folyamatosan feljárni... mi a véleménye szükséges oda járni mindig? szolnok nem tud figyelemmel követni a szülésig? válaszát köszöni egy kétségbeesett kismama

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kismama! A jobb oldali vese kissé, a bal oldali vesemedence (amit cysticus képletként láttak az ultrahangon) jelentősebben tágult. Ennek valóban szoros követése indokolt mind méhen belül, mind a megszületés után méhen kívül ismételt ultrahangokkal, esetleg gyermeksebészeti beavatkozás is, de erre nem feltétlen van szükség. Mivel Debrecenben vagy ilyen irányú rutinnal rendelkező gyermeksebést, az utánkövetést célszerű itt végezni. Emellett ha Szolnokon a kollégák úgy érezték volna, hogy megfelelően el tudják látni, valószínűleg első körben sem küldik Debrecenbe. Az UH kontrollra egyébként Debrecenbe várhatóan nem gyakrabban hívják, mint 2 hetente (hacsak valami durva kórosat nem látnak, de akkor pedig biztosan be is fektetnék), márpedig a 31. terhességi hetet figyelembe véve ez nem jelent 2-4 debreceni útnál többet, amit - azt hiszem - a gyermek érdekében mindenképpen érdemes vállalni. Azt pedig, hogy javasolják-e majd, hogy inkább Debrecenben szüljön a gyermek legoptimálisabb ellátása érdekében, az UH-val látott kép alakulása fogja eldönteni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 02., 18:37; Megválaszolva: 2011. május 05., 06:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: