• Terhesség és csípő probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 24 hetes terhes vagyok első babával. Gyermekkorom óta gerincferdülésem van, ami miatt mindig tudatosan tornáztattam, erősítettem a hátam és a hasizmom is. (pl. gerinctorna, pilates). A terhesség elejétől már 14. héttől erős csípó fájdalmat érzek mind a két oldalon és néha zsibbad is a lábam, éjszaka fokozódik a fájdalom. A napokban ortopédiai szakrendelőben jártam, ahol megállapították, hogy akár egy gerinc kiegyenesítő műtétre is megérett már a hátam, ill. a csípőm valószínűleg örökletes alapon csípőkopásra fokozottan hajlamos. Javasolták, hogy minél kevesebb súlyt szedjek fel a terhesség alatt. A kérdésem a következő: ebben az esetben fokozott-e a kockázata annak, hogy egy természetes szülés a csípő, ill. gerinc problémámat tovább rontja? ilyenkor felmerül-e a császárral történő szülés, ha igen ezt ki javasolja? További kérdésem, hogy lehet-e ilyen csípővel most mozogni, tornázni, mi a jobb? Szeretnék mozogni, de nem tudom hogy mivel teszek jót, ha csak ülök, fekszek az elkövetkező 3 hónapban, vagy aktívan tornázok is? Pilates, edzőtermi biciklizés, elliptikus trainer, séta javasolt-e ilyenkor? Köszönöm előre is válaszát!

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Hölgyem! A testmozgást, gerinc és csípő állapotát, illetve a gerinc és csípő állapota alapján a spontán hüvelyi szülés lehetőségének felmérését az ortopéd szakorvos végzi el, ő megítéli, feltétlen szükségesnek látja -e a császármetszést. Amennyiben császármetszést tart indokoltnak, ehhez a szülészek általában tartják magukat. Ha nem, még mindig lehet, hogy a szülés szülészeti szempontok alapján felülbírálja a döntést és császármetszéssel szül. Szülészeti szempontból a nem túl megterhelő, rendszeres testmozgás a terhesség alatt is elfogadott, amennyiben terhességi komplikáció nem áll fenn. Ha valamilyen olyan gond van, ami a baba fejlődése szempontjából a fizikális terhelés csökkentését indokolja (pl. lepényi elégtelenség, krónikus hypoxia, anaemia, retardatio stb.), szülésze nem fogja javasolni a sportolást, sőt, kifejezett pihenést ír elő. Ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultáljon szülészével. Jó egészséget, panaszmentes terhességet kívánok!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 21., 10:31; Megválaszolva: 2011. április 22., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: