• Sacralis agenesia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 22 éves nő vagyok, sacralis agenesiaval születtem. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezzel a rendellenességgel tudok majd szülni? Sok olyan angol orvosi feljegyzést olvastam, hogy nő ilyen betegséggel még nem szült. A tanácsát szeretném kérni ezzel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a sacralis agenesia témában

        Tisztelt Hölgyem! A sacralis agenesisnek (más néven caudalis regressios syndromának) több fokozata, súlyossági foka létezik. A kérdésére adott válasz az Önnél fennálló elváltozás pontos mértékétől függ, hiszen ha például a legenyhébb fokról van szó és csak a farokcsont hiányzik, valószínűleg szülhet hüvelyi úton, míg pl. a legsúlyosabb esetben, amikor a keresztcsont és a lumbalis csigolyák egy része is hiányzik súlyos neurologiai tünetekkel biztosan nem lehet spontán szülés. A konkrét helyzet felméréséhez egyrészt ortopédiai, neurológiai és szülészeti vizsgálatra van szükség, másrészt képalkotó vizsgálatokkal (pl. a medencéről és alsó gerincszakaszról készült CT, MRI stb.) kell megmérni a medence méreteit és esetleges torzulásait.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 05., 22:28; Megválaszolva: 2011. április 07., 11:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: