• Szorongás kezelése terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Doktornő! Második terhességem elején jelentkezett először szorongás és komoly alvás zavar, nehezen kaptam kezelés bárhova fordultam senki nem tudta mi van, végül befeküdtem a pszichiátriára és nagyon lassan rendbe jöttem. Sajnos kisbabám betegen született és 20 hónaposan meghalt. 2 hónap múlva újra terhes lettem és újra jött a szorongás és alvászavar, nagyon kibukott a család, az orvos javaslatára is, a terhesség meg lett szakitva. Utána nagyon lassan , gyógyszeres segítséggel és pszichoterápiával rendbe jöttem.Ez kb. 1,5 -2 éve volt. Most újra babát szeretnénk és félünk megint kijön terhesség alatt ez a szorongás és alvászavar. Nem tudjuk hogyan lehet kezelni, hogy a baba ne sérüljön. Főleg a súlyos alvás zavar miatt aggódom. A gyógynövények és a homeos bogyók semmit nem használnak nekem. Konkrétan milyen lehetőségem van milyen hatékony segítségre számíthatok?

        Dr. Varga Tamás válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező! Természetesen terhesség alatt az a jó, ha mindenféle gyógyszertől tartózkodik az ember. Javaslom, már teherbe esés előtt keressen fel szakorvost, beszéljék meg a lehetőségeket, kezdjen el pszichoterápiát, próbáljon megtanulni szorongásoldó technikákat. Ha mégsem befolyásolható ezen módszerekke, a szorongás bizonyos szorongásoldó késztmények szóba jöhetnek. Szedésük esetén- elég nagy esetszám mellett- nem fordult elő magzatkárosító mellékatás (ilyenek pl. a SSRI típusú antidepresszívumok)


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás

        Kérdés: 2011. február 26., 21:03; Megválaszolva: 2011. március 01., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: