• Káros lehet-e a magzatra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Megközelítőleg 3 hónapja - nem közvetlenül epilepsziára - de carbamazepine hatóanyagú gyógyszert szedtem közel 1 hónapig. Fogamzásgátló mellett mégis terhes maradtam. Kb. 8 hetesen most nagy dilemmában vagyok, mert nem tudom, ez mennyire lehetett hatással a magzatra, így az egészsége szempontjából a szülés lesz-e a helyes megoldás? Köszönettel várom válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Tisztelt kérdező,

        A carbamazepinnek lehet károsító hatása a magzati fejlődésre, de csak akkor ha akkor szedi amikor már terhes, mivel ön kb. nyolc hetes terhes és a gyógyszer szedését mát két hónapja (kb. 9 hete abbahagyta), úgy gondolom, hogy nem lesz hatása a magzat fejlődésére, mivel már akkor amikor teherbe esett, már nem szedte a gyógyszert.

        Ha mégis lett volna átfedés a fogantatás és a gyógyszer szedése között, akkor a fejlődési rendellenesség előfordulásának a valószínűsége 0,5-1%-ra tehető.

        Azoknak az epilepsziás betegeknek, akiknek rendszeresen kell szednie valamilyen gyógyszert epilepsziás betegségük kezelésére az elsőként javasolt gyógyszer a carbamazepin, mivel a fejlődési rendellenesség kialakulásának a kockázata a legkisebb.

        A carbamazepint rendszeresen szedő terheseknek folsav szedése javasolt, ha lehet már a terhesség előtt, illetve a terhesség első három hónapjában, ezért magának is javasolnám a folsav szedését.

        A fejlődési rendellenességek közül leggyakrabban velőcső-záródási rendellenességek fordulhatnak elő, amelyet ultrahang, illetve magzatvízvizsgálattal ki lehet szűrni a 16-18. terhességi héten.

        Összességében én úgy gondolom, hogy a terhességét megtarthatja, járjon rendszeresen terhes gondozásra és mindenképp mondja el orvosának az előzményeket.

        Amennyiben Ön vagy párja családjában előfordult fejlődési rendellenesség vagy, ezzel kapcsolatban további aggályai vannak, akkor keressen fel olyan intézményt (Szülészet és Nőgyógyászati intézetekben szokott lenni) ahol genetika szaktanácsadás is elérhető.

        Tisztelettel,

        (Dr. Kocsis Erika, lektorálta Dr. Szilvási Ferenc szülész-nőgyógyász szakorvos)


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-25 11:20:21; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: