• Miért nem sikerül teherbe esnem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/Úr! A párommal 1 éve próbálkozunk gyermekvállalással. Az első próbálkozás sajnos spontán vetéléssel végződött, azóta nem sikerül újra teherbe esnem. Volt hormonszint vizsgálat, aminek az eredményét nem láttam, de az orvos azt mondta minden rendben. Túlestem egy petevezeték átfújáson, ahol szintén rendben találtak mindent. Három hónapig Clostilbegyt-et szedtem. Megfelelő méretű tüsző volt, de teherbe esni nem sikerült. Júliusban kórházba az alábbi diagnózissal kerültem felvételre: Polycystas ovarium syndroma, Női infertilitás. K.m.n., a medencei hashártya endomotriosisa. Az alábbi beavatkozásokat végezték: Hynsteroscopia, Cauterisatio ovarii laparoscopia (drilling), Chromopertuatio laparoscopica. A műtét sikerült. Az orvos javaslatára egy ciklus után próbálkozhatunk. A műtét után az első menszeszem kezdő napja aug. 15. Az együttlétünket követő 7. nap (31-e) pár csepp vérzés jelentkezett, amit gyakori pisilés, enyhébb alhasi görcs, éles szúrós fájdalom kísért. Azt gondoltam ez lehet a beágyazódás folyamata. A mai napon a vérzés erősebb lett, menszesz jellegű. Akkor most mi is ez? Menszesz? A következő ciklus első napja? Milyen vizsgálaton vegyek még részt, ami feltárhatná miért nem sikerül teherbe esnem? (A párom ejaculatum vizsgálati eredménye: Mennyiség 5,5 ml; pH 8,0; spermiumszám/ml 95 millió; spermiumszám/ejaculatum 522,5 millió; motolitas kb. 50% kissé renyhén mozog; 30-40 fvs/lt.) Válaszát, segítségét előre is köszönöm! Mária

        Dr. Herman Tünde válasza a teherbe esés témában

        Elképzelhető, hogy a műtét kapcsán kissé összezavarodik a ciklus és most valóban hamarabb jelentkezett a vérzése. A teherbe esés nem könnyű manapság. Feltételezem, bár azt nem írta, hogy a beavatkozás során a PCO syndromán kívül egyebet nem találtak, illetve kérdéseim: láttak e endometriosisra utaló jelet, a petevezetők átjárhatóak e? Mindemellett, ha ezek a leletek rendben vannak is a PCO syndroma önmagában megnehezíti a teherbeesést. A Clostylbegyten kívül, valószínűleg egyéb petefészekstimuláló hormonra is szükség van, a megfelelő peteérés eléréséhez. Három hónap sikertelenség után probálkozhatnak inszeminációval. Sok sikert kívánok!


        Dr. Herman Tünde
        Szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Herman Tünde

        Kérdés: 2010. szeptember 03., 20:18; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó