• 7 hetes terhes

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! 7 hetes terhes vagyok, és hüvelyi gombás fertőzésem van. Mit használhatok a megszüntetésére? Orvoshoz csak később tudok menni. Másik kérdésem: A fogamzás utáni első két hétben meg voltam fázva, amire Neocitránt szedtem,lázas is voltam. Okozhat ez valamilyen problémát a magzatnál? Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség, hüvelyfolyás témában

        Tisztelt Kérdező!

        7 hetes terhesen mindenképpen javasolnám, hogy nőgyógyász lássa a hüvelyfertőzés mértékét. Ha elkerülhető, a terhesség első harmadában nem szeretünk még lokális (hüvelykúp) szereket sem adni, mert bár ezek csak kismértékben szívódnak fel a hüvely nyálkahártyáján és jelen ismereteink szerint aligha veszélyesek az embrióra, de szisztematikus vizsgálatok nem történtek és a gyógyszerek gyártói ezért elővigyázatosságból nem javasoltják az alkalmazásukat. Ha a fertőzés nem súlyos, a nőgyógyász pl. bórax-glicerines hüvelyöblítést alkalmazhat a panaszok enyhítésére. (Ha esetleg még egyáltalán nem járt nőgyógyásznál a terhességgel, ezt mielőbb tegye meg!)

        Ha biztos, hogy a láz és gyógyszerszedés a fogamzás utáni első egy-két hétben volt, valószínűtlen, hogy ez maradandó károsodást okozott volna. Ebben az igen korai terhességi korban "minden vagy semmi" alapon vagy áldozatul esik a terhesség az ártalomnak, vagy teljesen regenerálódik. Mindazonáltal indkoltnak tűnik elmenni egy Genetikai Tanácsadásra, ahol a terhességi kor pontos figyelembe vételével kaphat szakvéleményt a fejlődési rendellenességek esélyének esetleges növekedéséről (a magas láz a terhesség néhány nappal későbbi szakaszában fokozhatja a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát).


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-05-16 07:30:40; Megválaszolva: 2010. május 16., 07:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó