• Oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Augusztusban voltunk Egyiptomban, de előtte be kellett adatni a hepatitis elleni oltást! Most januárban kellene az utolsó adagot beadatni, de most tervezzük a babát és lehet hogy már úton is van és nagyon aggódunk hogy ez valami gondot okozhat! Ha beadatom, akkor mennyi ideig kellene szüneteltetni a baba témát! A gyógyszer neve Twinrix! Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hepatits védőoltás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Amíg a baba a tervezés fázisában van, nyugodtan beadatható a vakcina. Az alkalmazási előirat terhesség esetén óvatosságra int, a tapasztalat hiánya miatt. Az a félelem, ami pl. a kanyaró, vagy a bárányhimlő oltás esetében fennáll, hogy terhes nőnek adva a magzatban károsodást okozhat és emiatt az oltás adását követően 3 hónapig nem javasolt teherbe esni, a Twinrix esetében több okból is kizárható. Az egyik komponens, az A vírus elleni, inaktivált, nem élő vírus. Részben ezért, másrészt azért sem okozhatna gondot, mert a hepatitis A vírus magzatban amúgy sem okoz betegséget, nincs ilyen hatása. A másik komponens csak a B vírusnak az immunvédekezés kialakításához szükséges kis darabját (antigénjét) tartalmazza, ami pedig semmilyen megbetegítő hatással nem rendelkezik.
        Az ellenpéldának szánt kanyaró és bárányhimlő oltások olyan gyengített, élő vírusokat tartalmaznak, melyek természetben előforduló vad (erős, valódi, működő, betegítő) formái magzati károsodást tudnak okozni. Azonban ezek esetében sem lépett fel magzati ártalom, amikor véletlenül kapták meg nők, még nem tudván a terhességükről.
        Ha tehát véletlenül már terhesség alatt kapja meg valaki a Twinrixet, elvileg akkor sincs mitől félteni a magzatot. Óvatosság azért kell, mert egyéb mellékhatások szempontjából (pl. allergia) nem áll rendelkezésre elég adat arról, hogy a terhes szervezet biztosan nem reagál másként, mint a nem terhes.


        Ha már úton van a baba, szerintem emiatt minimális kockázatot sem ér meg az emlékeztető oltás, hiszen a hepatitiseknek jelenleg nincsenek kitéve, másrészt az eddigi adagok is jó védelmet jelentenek. Ez esetben érdemes lesz a szoptatás utánra hagyni az utolsó adagot. Ha mégsincs úton a baba és erről meggyőződtek, adassa be az oltást mielőbb, aztán tervezgessenek békésen!

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        Kedves Oltást kapó!

        Az oltás után azonnal megindul az ellenanyag termelés. A lényeg, hogy terhes ne legyen, amikor az oltást kapja. Én azt javaslom, hogy az oltás után egy hónapig legyenek türelemmel, de utána természetesen nyugodtan lehet próbálkozni, annyi idő alatt már nem hat hátrányosan az oltás, hogy bármi következménytől félni kelljen.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-07 14:46:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 08:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: