• Mi a teendő, ha nyitott méhszájam van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mire érdemes fokozottan ügyelnem, ha az orvos nyitott méhszájat állapított meg nálam? Természetes ez a dolog, ha nem ez az első terhességem?

        WEBBeteg szakértő válasza a nyitott méhszáj témában

        A méhszájat egy 4 számjegyből álló számmal szoktuk gyakran jellemezni, ami egyértelműen leírja az állapotát. Ilyen szám például a 2110, amiben a 2 a méhszáj hossza, az 1 azt jelenti, hogy a külső méhszáj 1 cm-re nyitva van, a második 1 a nyakcsatorna 1 cm-es nyitottságát jelzi, míg a 0 arra utal, hogy a belső méhszáj zárva van. Hasonlóan a 3000 méhszáj 3 cm hosszt, és a nyakcsatorna zártságát jelzi teljes hosszában.

        Nyitott méhszáj esetén gyakoribb lehet a felszálló fertőzés, ezért jobban oda kell figyelni. Ha túl korán nyílik a méhszáj, gyógyszeres kezelést alkalmaznak (a fájások csökkentésére, a baba tüdejének érlelésére, és a felszálló fertőzések megelőzésére). Koraszülés megindulása esetén, ha a méhszáj nyílik, de sikerül a fájásokat leállítani, a későbbiekben a bő folyadékfogyasztás, a pihenés, és a rendszeres magnézium fogyasztás (az orvos által előírt adagban) nagyon fontos.

        Jó tudni, hogy többedszer szülő nőnek gyakran nyitva van a méhszája már kisebb terhesen is szűk ujjnyira (tehát egy vizsgálóujj fér át rajta éppen), sőt, a terhesség előrehaladtával picit jobban nyílhat, ettől nem kell megijedni, de a normál hüvelyflóra fenntartása fontos, ilyenkor bővebb váladékozás esetén vizsgálatra van szükség.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-07-23 13:01:49; Megválaszolva: 2009. július 23., 13:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó