• Terhesség és seduxen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pánikbeteg 33 éves nő vagyok.Tervezett terhességem előtt pszihiátrián feküdtem bent 10 napot,magnézium vénás feltöltést kaptam ,a tervezett terhességre készülés miatt! Ideig óráig el is voltam ,közben elhagytam a pánikgyógyszerek szedését is.Mikor megtudtam,hogy terhes vagyok ,azonnal kijöttek rajtam a tipikus rosszullétek,amiktől igen bepánikoltam.Később felhivtam a kezelő orvosom,aki seduxen szedését javasolta,mivel a rosszullétek ártalmasabbak mint a gyógyszerek.A seduxent naponta szedem,reggel és este fél szem.Azóta sokkal jobban vagyok! Megerősítést szeretnék kérni és kapni,hogy a seduxennek nincsennek ártalmas hatásai a magzatra?Kérdéseim : felszívódik-e a seduxen a magzatburkon,okoz-e fejlődésirendellenességet,agyi problémát,mozgásszervi problémát és minden fontos ide tartozó kérdésre kíváncsi vagyok,amit én laikus nem is sejtek,hogy fontos lehet!!Nagyon kérem önt,legyen szives a legjobb tapasztalat szerint megnyugtatni,és felvilágosítani.Ami kimaradt,most 10 hetes terhes vagyok,és 8 hetet ahogy betöltöttem,utána kezdtem a gyógyszert szedni.Segítsédét nagyon várom és köszönöm ! barbella

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Barbella!

        Nekiültem én is az internetnek, hogy a legújabb eredményeket megtalálhassam. Nincs bizonyíték arra, hogy valóban okoz fejlődési rendellenességet a Seduxen. Egymásnak ellentmondóak az eredmények, van olyan tanulmány, ami szerint okoz, van olyan, ami nem talált ilyen hatást. Vannak olyan tanulmányok is, melyek a szerotonin újrafelvételt gátló gyógyszereket biztonságosabbnak találták, esetleg erről beszélhetnének a kezelőorvosával, hogy Ő lát-e esélyt a váltásra. Tudjuk, hogy a terhesség alatti gyógyszerszedés árthat a babának, a nyugtatók is átjutnak a méhlepényen, és a baba szervezetében is jelen van.

        Vannak olyan gyógyszerek, melyeket gyakrabban vizsgáltak, de az eredmények nem feltétlenül egyértelműek. Ez azért lehet, mert a nyugtatókat fogyasztók között gyakoribb az egyéb élvezeti szerek (alkohol, drog) fogyasztása is, esetleg több gyógyszert is szednek egyszerre, amiről nem feltétlen tudunk.


        A pánikroham egy nagyon kellemetlen betegség. Rendkívül ijesztő tüneteket produkál, így nehéz együttélni vele, de a babára túl nagy hatása nincs. Mégis az Ön érzelmei, félemei, stresszhelyzetei befolyásolhatják a terhességet, és megnehezíthetik a mindennapokat. Az Ön állapotát kezelőorvosa ismeri a legjobban, és, mérlegelve a kockázatokat, ezért javasolta, hogy szükséges kezelni a betegségét, mert esetleg több kárt okozhat, mint a gyógyszer.
        Amit nagyon hiányolok, hogy nem említette, vajon járt-e pszichológusnál?

        Alapvető fontosságú lenne megtanulnia a relaxációt, mert a pánikroham nagyon jól kordában tartható vele, vannak, akik a gyógyszereket teljesen el is tudják hagyni. Önnek is sokat segíthet, és kevesebbet is izgulna.
        A terhesgondozáson feltétlenül említse meg a gyógyszerszedést, így fokozottabban oda tudnak majd figyelni a terhességére is.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-07 13:51:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 14:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: