• Vállalhatok-e újabb terhességet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor/nő!2007ben derült ki hogy a férjemmel(andrólogiai okok miatt) csak lombikprogrammal lehet kisbabánk,2008 tavaszán volt egy sikertelen lombikunk,majd nyáron egy második lombik,amiből terhesség lett,de 13 hetesen,méhen belül elhalt a baba..Nemrég immunológiai vizsgálaton jártunk ahol a következőket állapitották meg,a párommal minden oké,nálam a következőek az adatok...Tsh:0,4792 Ft4:12,84 Ft3:4,53   ATPO:119,8 DNS:56,5  annyit irtak levélben hogy anti-dsDNA és anti-TPO pozitivan igazolodott,telefonban kérdésemre azt válaszolták,hogy autoimmun pajzsmirigy és autoimmun sejtmag betegségem van..Ezekről szeretnék többet tudni,valamint azt hogy mennyire súlyos az állapotom, érdemes-e fel keresni egy endokriológus szakorvost?Érdemes-e belevágni majd egy újabb lombikba,és hogy befolyásolják ezek a dolgok az esetleges terhességet?Vagyis lehet-e igy is egézséges babát kihordani?Nagyon aggódom,mert nem szeretnék még egy babát elvesziteni...

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a lombikbébi, pajzsmirigy témában

        Kedves Hölgyem!

        A pajzsmirigy hormonokat rendszeresen kontrollálni kell pajzsmirigy szakrendelésen egy terhesség alatt, hogy ezen a megfelelő szinten maradjanak végig, ez fontos a baba fejlődése miatt.
        Az autoimmun betegség miatt emellett rendszeresen gondozás szükséges (szerintem már terhesség előtt el kellene kezdenie) egy immunológiai szakrendelésen. Azt, hogy szükséges lesz-e gyógyszeres kezelés majd ők fogják tudni eldönteni az összes lelet, és vizsgálat birtokában.
        A terhességnek fokozott lesz a kockázata a társult betegségek, és a lombik miatt, ezért javaslom, hogy egy nagyobb centrumban keressen kezelőorvost (pl. egy klinikán), hogy mindegyik vizsgálat, és a gondozás is a megfelelő ütemben haladjon. Újabb lombikot akkor vállaljanak, ha megtörténtek a kivizsgálások, így az elejétől fogva tiszta lesz a helyzet, és a terhesgondozás alatt is már ismert betegségekre kell majd odafigyelni. Sok sikert!

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-06 10:59:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: