• Gyerekvállalás sjögren mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Hölgyem/Uram,

        Feleségem 26 éves, tartós orrszárazság és vérképelcsúszást követően jobban kivizsgálva, egy éve diagnosztizáltak neki Sjögren-szindrómát. Gyógyszert nem kellett és most sem kell szednie, csak nyálkőképződés ellen alkalmanként citromot enni. Mikor a háziorvos ezt megtudta és elmondtuk gyerekvállalási szándékunkat, azt mondta, problémás lehet a dolog és szánakozó arckifejezés kíséretében hozzátette, hogy "Az immunológus nem mondott erről semmit? Akkor inkább én sem mondok." Ez elég rémisztően hangzott, bármilyen negatív ténynél rémisztőbben. Hamarosan szeretnénk gyereket vállalni, viszont aggódunk amiatt, hogy okozhat-e ez a betegség későbbi, esetleg maradandó egészségügyi problémát a babának, vagy a terhesség alatt a mamának és milyen mértékben, súlyosságban? Az, hogy én emellett Crohn-beteg vagyok, mennyiben jelent esetleges plusz kockázatot?

        Szíves véleményét és tanácsát előre is köszönettel várom!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Kedves Kérdező!

        A terhesség során megváltozik az immunrendszer működése, aminek az a következménye, hogy az autoimmun betegségek rosszabbodhatnak, vagy esetleg javulhatnak.
        Terhesség alatt valóban vannak nagyobb kockázati tényezők ezért az immunológiai betegséget is folyamatosan gondozni kell majd, és a terhesség is nagyobb odafigyelést igényel, de abszolút semmi szánalomra méltó dolog nincs, ne aggódjon. Konzultáljanak szülész orvossal, és immunológussal is, hogy milyen menete lesz a gondozásnak a terhesség alatt.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 15:06:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: