• Terhességi vércukorszint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Érdeklődni szeretnék, hogy terhesség alatt mekkora a normál vércukorszint olyan teszt után, hogy 2 zsemlét + 2 dl tejet kellett meginnom, és utána 2 órával vették le a vért. A 12. héten 6,7 lett az eredményem, most a 24. héten pedig 6,3. Sok helyen olvastam, hogy nem is 2, hanem 1 óra múlva kellett volna levenni a vért, illetve van akit ilyen eredménynel szigorú diétára fogtak, nekem meg azt mondta az orvosom, hogy a 6,7 is jó.

        Köszönöm válaszát!

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a terhességi vércukor témában

        Tisztelt Kérdező!


        Jelenleg Magyarországon a WHO ajánlásához igazodva a terhesség 24-28. hete között valamennyi anyát szűrni kell cukorbetegség irányába. A szűrés OGTT- oralis glukóztolerantia-teszt- elvégzését jelenti. A gyakorlatban ez éhgyomri vérvételt, majd 75 g glukóz 2.5-3 dl vízben való feloldását és 5 percen belüli elfogyasztását és 120 perc múlva ismételt vénás vérvételt  jelent. Az éhgyomri és a 120 perces vércukorértékből lehet kizárni vagy megerősíteni a terhességi cukorbetegséget.
        Csak a fenntiekben felsorolt, standardizáltan elvégzett vizsgálat alapján lehet véleményt mondani.
        A 2  zsemle és a 2 dl tej összesen 70 g szénhidrátnak felel meg és nem egyszerű glukózt, hanem tejcukrot és keményítőt tartalmaz. Úgyhogy először le kell bontani, aztán szívódik fel. Tehát ebből korrekt következtetést  nem igazán lehet levonni.
        A megfelelően elvégzett OGTT esetében a 7 mmol/l vagy a fölötti éhgyomri és a 120 percben  észlelt  7.8 mmol/l vagy ettől magasabb vércukorérték esetén lehet kimondani a terhességi cukorbetegséget.
        Az első trimeszterben csak fokozott kockázatú egyének esetén szükséges a cukorbetegség szűrése. Fokozott kockázatot az előző terhességben észlelt cukorbetegség, a cukorbetegség halmozott családi előfordulása, elhízás, ikerterhesség, anya 40 feletti életkora jelent.
        Az ön esetében:  az étkezés utáni 6.3 mmol/l  vércukorérték normális érték. Azonban a terhességi cukorbetegség kizárásához javasolt a standar terheléses vércukorvizsgálat elvégzése.

         Dr. Laczkó Andrea diabetológus



        Kedves 2 órás!

        Pontosan egy óra múlva kellett volna a vérvétel. Tehát így nem jó a vizsgálat. Egyébként 7 körüli érték mindenképpen indokolja, hogy OGTT vizsgálatot végezzenek, én is ezt javaslom magának 75g-os OGTT vizsgálat.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

        A kérdésre a választ a
        www.fokuszbanano.hu portál orvosszakértője írta >>Tovább a www.fokuszbanano.hu -ra!


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-14 16:23:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 14:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: