• Kötelező gátmetszés??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Rengeteget olvastam a témában, de alapvetően a WHO által kiadott irányelveket próbálom követni. Ezt és más országok gyakorlatát nyomonkövetve nem értek egyet a magyar kórházi gyakorlattal és nem is vagyok hajlandó magamat annak alávetni. Több orvossal is beszéltem már e témában és előszeretettel emlegetik az önrendelkezési jogot. Ez netán feljogosítja őket arra, hogy e beavatkozást a beleegyezésem nélkül végrehajtsák rajtam? Konkrétan egy sima, szövődvénymentes szülésre gondolok, amikor nem áll fenn sem életveszély, sem egyéb probléma..Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gátmetszés témában

        Kedves Kérdező!

        A gátmetszés indoka rém egyszerű. A fejlett társadalmak nagyobb gyerekeket eredményeznek. Lehet, hogy közép-afrikában nem kell gátmetszés, mert ott nem a 3400g-os gyerek az átlag, hanem a 2400g-os. És az anyák is meghalnak, mielőtt az öregkort megérnék, így a szöveti süllyedés nem jön elő nekik. De persze nem vonom kétségbe az akaratát, de nem árt megkérdezni szakembert is erről.
        nyugodtan kérhet gátmetszés nélküliséget, mert persze egyáltalán nem biztos, hogy szükség lesz rá. De én azt javaslom, hogy a későbbi repedések elkerülése érdekében bízza ezt a akkori szülésznőre és orvosra, mivel ők ott amikor kijön a baba akkor látják, hogy kell-e és mekkora gátmetszés kell.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-10 01:01:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 07:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: