• Terhesség alatti súlygyarapodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! 31 éves kismama vagyok, ez az első terhességem. Kb. 63kg voltam a terhesség előtt, és most a 26. héten 76 kg vagyok(magasságom: 168 cm) Nagyon aggaszt a hízás, mert a terhesség alatti javasolt kb. 14kg-os felesleg már rajtam van és még hol van a vége... Terhes vitamint nem szedek, csak folsavat szedtem a terhesség félidejéig. Vegetáriánus vagyok de tojást és tejtermékeket fogyasztok, valamint rendszeresen terhestornázok és a terhesség előtt is rendszeresen sportoltam. Voltak a terhesség elején és a közepe táján nassolós időszakaim, akkor jól esett az édesség, de akkor sem tömtem magamba mindent ész nélkül. Most már egyáltalán nem fogyasztok édességet, és már gyümölcsleveket sem merek inni, csak vizet. A napi folyadékfogyasztásom max. 1 liter ásványvíz, ödémám nincsen ami az ujjbenyomatot megtartja. Viszont estére a bokám és a lábszáram szemmel láthatóan megdagad. De az orvosom és a védőnőm szerint ez nem "igazi" ödéma, mert nem tartja az ujjbenyomatot. Az éhgyomri vércukrom 3,5 volt és a terheléses vércukor vizsgálat 120 perces eredménye 2,9 mmol/l volt. Többször eszem keveset, de éhezni nem bírok, emiatt nem tudok kihagyni étkezést, mert elkap a rosszullét. Naponta fogyasztok salátát, gyümölcsöt, összességében könnyű ételeket eszem és véleményem szerint normál mennyiséget. Nem tudom megmagyarázni a súlygyarapodásom okát, de folyamatosan azt hallom az orvosomtól és a védőnőmtől, hogy nem jó ha ennyit hízok. Emiatt már lelkiismeret furdalásom van, és állandóan ezen jár az agyam. Azt mondják, ne egyek annyit. De hát nem is eszek sokat és rendszeresen mozgok! A kérdésem az, hogy foglalkozzak-e egyáltalán a hízással vagy ne törődjek azzal, hogy mennyit mutat a mérleg és ne rontsam el a terhességem hátralévő heteit azzal, hogy már akkor is lelkiismeret furdalást érzek, ha megkordul a gyomrom. Köszönöm válaszát! Henriett

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség, hízás témában

        Kedves Henriett!

        Sajnos vannak olyan nők, akik akár esznek a terheség alatt akár nem de híznak. Persze ha az ember sokat eszik akkor nagyobb esélye van elhízni. A terhesség alatt nő a vízmennyiség is, tehát lehet, hogy nincs ödémája de ettől még biztosan sok víz van magában. Persze ezek a szülés után lemennek. a lényeg, ha a vérnyomása rendben van akkor nem kell az oedema miatt aggódnia. a másik, hogy szerintem semmi baj nincs, minden bizonnyal majd le fogja adni azt a sok vizet meg súlyt, a szoptatás alatt. Szerintem nem kell aggódnia.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-03 17:16:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó