• Kora terhesség, bárányhímlő, rubeola

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

        7-8 hetes várandós vagyok második gyermekemmel. 17 éves koromban voltam bárányhímlős, tehát már átestem rajta. Most viszont a környékünkön sok gyermek bárányhímlős, és nem tudom, van-e okom aggodalomra a terhességet illetően.

        Okozhat-e gondot a fejlődés során, ha most annak ellenére mégis elkapom, hogy voltam már bárányhímlős (anno 1 hónapig elhúzódott nálam a fertőzés, talán kitombolta magát és nem kapom el újra?)

        2és fél éves kislányom beoltattam már korábban a bárányhímlő ellen, ettől függetlenül van rá esély, hogy elkapja? Mennyi időre ad védettséget? Nagyjából másfél évvel ezelőtt kapta.

        Kérdésem még, hogy rubeolás nem voltam, arról viszont tudom, hogy komoly rendellenességet okozhat. Oltassam be magam, mit javasol? A rubeola a terhesség mindegyik trimeszterében okozhat gondot, vagy az első harmad a fokozott kockázat? Amennyiben mégis elkapom, mire számítsak? Elkerülhető a rendellenesség a fertőzés esetén? Ez igen sarkalatos kérdés, hiszen ebben az esetben kizárólag az uh segít, de mégis, van rá esély, hogy az embrió vagy a későbbiekben a magzat megússza?

        Köszönöm szíves válaszát!

        M. Kinga

         

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség, bárányhimlő témában

        Kedves Kinga!

        Nem mondok sok jó hírt. Elvileg ha volt maga bárányhimlős, akkor nem lehet újra, csak övsömör léphet fel, ha legyengül az immunrendszere. Tehát akkor védelmet élvez ha volt bárányhimlős. Meg persze védett a gyermeke is.
        A rubeola viszont a terhesség bármely trimeszterében gondot jelenthet a babának, de ha a környezetben nem rubeolás senki, akkor nincsen gond.
        A védőoltás elvileg véd. Állítólag nem véd teljesen, de biztos, hogy a lánya max nagyon enyhe fertőzést kap. el. A lényeg, hogy minden beteg gyermeket kerüljön a terhesség alatt. Egyébként ha volt bárányhimlős, akkor nem kell félnie mondom.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-01 00:39:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: