• Terhességi cukorbetegség? Reaktiv hipoglikémia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        30 hetes terhes vagyok, a vércukrom normális értékű éhgyomorra: 4,5. Ennek ellenére áll.éhségérzet gyötör,ezenkivül gyakran elzsibbad a nyelvem,.szomjas,fáradt,ingerlékeny vagyok.Terheléses vércukrom 75 g glukóz ivása után 3,8lett.Kérdésem az, h akkor nem szivódik fel a cukor a véremben??? Ez nem árthat a babának? Elég kövér az UHszerint,pedig mi,a szülei vékony testalkatúak vagyunk.Tudom h a magyas vércukor ártalmas,de az alacsony nem árthat??? NAGYON AGGÓDOM a baba miatt is!!! Neten olvastam,h ritka de létező betegséga reaktiv hipoglikémia.Nem lehet h ez ennek az enyhébb formája?Kezelőorvosom nem nyugtatott meg,azt mondta,ha 2 lenne se lenne baj! Mielőbbi válaszának nagyon örülnék!
        köszönettel
        Edit
        egy aggódó leendő édesanya

        WEBBeteg szakértő válasza a terhességi vércukor témában

        Tisztelt Kérdező!


        A terhesség 24-28 hete között szükséges elvégezni a terheléses vércukorvizsgálatot. Az Ön eredménye alapján terhességi cukorbetegség kizárható. Terhességben a nagy mennyiségben termelődő hormonok és a kialakuló csökkent inzulinérzékenység miatt a normális vércukorértékek fentartásához nagyobb mennyiségű inzulin termelése szükséges. Tehát normális élettani folyamat, hogy megnő az inzulin mennyisége a szervezetünkben. Ezzel azonban  együtt jár, hogy nagyobb az esélye az alacsonyabb vércukorértékek kialakulásának is. Ezért fontos a kismamáknak a rendszeres étkezés. 3-4 óránként szükséges elhúzódó szénhidrátot tartalmazú kis mennyiségű étkezés fogyasztása. Fontos, hogy  a reggeli , de általában az étkezés se tartalmazzon finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátot, mert hirtelen vércukoremelkedést, hirtelen vércukoresés követhet. Tehát többször kis mennyiségű vitamindús, hasznos tápanyagokat és elhúzódó felszívódású szénhidrátot tartalmazó étkezés javasolt. Az éhezés kerülése!
        Amennyiben cukor felszívódási zavara lenne, az már korábban jelentkezett volna. A felszívódási zavarokhoz más tünetek is társulnak. Pl.: hasmenés, puffadás, fogyás, vitaminhiány, vérszegénység.

        Véleményem szerint a megfelelő étrend betartásával a panaszai elmúlnak.
        Terhességi cukorbetegség esetén a babába kerülő magas vércukorszint okozza a baba kövérségét, mivel kiváltja a babában az inzulintermelést, így a cukor beépülhet zsírba.
        Az Ön által említett alacsonyabb vércukorérték nem okozza a baba "kovérségét". Egyébként nem kórosan alacsony a vércukorszintje. Ilyen esetben a baba még kellő mértékben hozzájut a számára szükséges cukorhoz.
        Az elég kövér baba nem korrekt megfogalmazás. Vannak határértékek, amely alapján, ha kórosan kövérnek adódik szükséges keresni egyéb okokat. Ha csak kellően fejlett, akkor nincs miért aggódnia.

         

         Dr. Laczkó Andrea diabetológus

         

        Kedves Edit!

        A reaktív hypoglikémia jól hangzik, de semmi értelme. Tehát ezt el kellene felejteni. Kétségtelen van inzulin termelő daganat, de magának köze nincs ehhez. Egyszerűen terhes. Attól lehet, hogy zsibbad meg minden. És az alacsony vércukor szint is normális terhesség alatt. Higgye el nem lesz eszméletlen miatta. Az viszont a rosszullétek mögött lehet, hogy nem isizik leget. bizony legalább két liter folyadék, de inkább több kell naponta.
        Szóval minden ok, nem kell aggódnia.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-21 22:40:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 06:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: