• LH-FSH arány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Fogtechnikusként dolgozom. 27 éves korom óta szeretnék babát. Hosszas próbálkozás után következett 4 inszemináció. Sajnos sikertelenek. Az akkori vizsgálatok

        szerint minden rendben volt (mindekettőnknél). Sajnos közben a házasságunk is tönkrement.

        Azóta már egy újabb kapcsolatban élek. Most 34 éves vagyok. Párommal 1 éve próbálkoztunk, mikor úgy döntöttünk, hogy orvoshoz fordulunk. Vele minden rendben

        van. Engem hormonvizsgálatra küldtek, aminek az eredénye: a 3. napon PRL értéke 1704,7 mIU/L (25,2-628,5). Végeztek MR vizsgálatot is: "a hypophysis

        állományában bal oldalon kontrasztanyag adása után artériás fázisban látható egy max. 3 mm-es, a kontrasztanyagot csökkentebben halmozó terület, ami a késői

        fázisokban betelődik, microadenoma gyanúját kelti." Pár hónapig Bromochriptint szedtem. Az eredményeim jók lettek, így abbahagyhattam. 2008 ősztétől

        meddőségi centrumba is jártunk, az eredményeim állítólag ez idő alatt rendben voltak (3 inszemen vagyunk túl). Közben a nőgyógyászom megcsinálta a

        laparoszkópiát, átjárhatósági vizsgálatot, és hiszteroszkópiát (sőt teljes ultrahang is voltam). Minden rendben volt.

        Idei januári eredményeim közül a 21. napon a prolaktin értéke: 1011 mIU/L (102-496), progeszteron: 163,0 nmol/L.
        3. napon:
        TSH     2,280  mIU/L (0,270-4,200)
        LH        7,2  IU/L (2,4-12,6)
        FSH      5,2 IU/L   (3,5-12,5)
        Prolaktin   1868 mIU/L (102-496)
        Ösztradiol (E2)   350 pmol/L (46-607)
        Progeszteron   3,8 nmol/L (0,6-4,7)
        Tesztoszteron, totál  2,2 nmol/L (0,2-2,9)
        A prolaktin értéke az elmúlt 3 év alatt már előfordult, hogy magas volt (okát nem tudjuk pontosan, gyógyszert kaptam rá, és normalizálódott az értéke).

        Kérdéseim a következők lennének:
        Az eredményeimből lehet bármiféle problémára következtetni levonni? LH-FSH aránya? Vajon mi lehet az oka, hogy nem jön össze a baba? Ön szerint mi lehetne a

        következő lépés?

        Tisztelettel kérném, ha van bármi elképzelése, akár diagnózisa ebből a néhány adatból, válaszoljon a [email protected] e-mailcímre.

        Előre is köszönettel

        ui: ha esetleg további/korábbi eredményekre (értékekre) van szükség, akkor szívesen előkeresem őket.

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség témában

        Tisztelt asszonyom!


        Az Ön által részletezett eredmények közül csak a serum prolaktin szintbe lehet kapaszkodni. Amennyiben a prolaktin szint magas, majd gyógyszeres kezeléssel lehet szintjét rendezni (makroprolaktinaemia kezelése nem szükséges), úgy a gyógyszeres terápiát célszerű folytatni tovább, sőt sikeres terhesség esetén a 12. hétig is!
        Az FSH/LH arány rendben van, bár egy ciklus eredményeiből nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni.
        Amennyiben a laparoszkópia során átjárható méhkürtök igazolódtak, és a párja spermium leletében nagy eltérés nem mutatkozik, úgy az inszemináció folytatása a javasolható eljárás. Amennyiben hat alkalommal az inszemináció nem vezetne eredményre, úgy esetleg IVF programba vétel is szóba jöhet.
        A javaslatom tehát az volna, hogy - kezelőorvosával konzultálva - ismét állítsanak be BRC vagy Norprolac terápiát, és csak normalizálódott serum prolaktin szint esetén kezdjék el a stimulációt. Esetleg -bár a TSH szintje normális-, érdemes volna részletesebb pajzsmirigy funkciós vizsgálatot végezni (FT3, FT4, anti-TPO).

        Üdvözlettel:  Dr. Sápy Tamás

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-09 22:27:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 06:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Címzett! Szeretkezés előtt bevettem egy Sildegra pirulát (50g, ha jól emlékszem a gelet vettem be). A feleségem teherbe esett. A kérdésem az, hogy a Sildegra van-e barmilyen hatással a babára? Kell-e barmi miatt aggódni? Válaszát...
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy párommal együtt voltunk védekezés nélkül. Január 16-án kezdődött a ciklus majd 19-én ért véget.. így kiszámoltam, hogy termékeny napnak minősül. Eddig szedtem gyógyszert...
        A 26. hétben járok a lányommal. Egyik este a jobb oldalam elketdett nagyon szúrni, hátulról indult, de végül egy menstruációs görcshöz haaonlított. Kb. 5 percig tartott. Majd ez még 2x ismétlődött. Következő nap semmi bajom nem volt, de egy...
        Kedves Doktor Úr/ Doktornő! 15 hetes várandós vagyok. Az ellenanyag vizsgálaton azt az eredményt kaptam, hogy 0 rh- vagyok, de emellett csak C, E, K antigénekre negatív vvt koncentrátumot kaphatok. Az már biztos, hogy császáros szülésem lesz,...
        Tisztelt Dr. Úr! Most kezdtem a terhességem 29-ik hetét. Mosdó után a WC papíron észrevettem egy kb "2forintos" nagyságú élénk világos zöld színű nyálkás folyást. Attól félek, hogy esetleg zöld magzatvíz szivárgás ami nagyon...
        Üdvözlöm.Kovács Hajnalka vagyok.Lehet hosszú leszek,az előzményem hogy van már 2császármetszéssel világrahozott babám,fiam lassan 4éves, 34.hétre magas vérnyomás miatt sürgősségi császárral lett,lányom 2éves 40+1re született szintén...
        Üdvözlöm. Hajnalka vagyok.Lehet hosszú leszek,az előzményem hogy van már 2császármetszéssel világrahozott babám,fiam lassan 4éves, 34.hétre magas vérnyomás miatt sürgősségi császárral lett,lányom 2éves 40+1re született szintén...
        Tisztelt Doktor Úr! Feleségem a terhessége betöltött 9.hetében jár. Azt olvastam, az influenza egyre több embert betegít meg. Úgy tudom,maga az influenza vírus nem, de a magas láz a magzatnak árthat. Nőgyógyásznál, akinél jártunk...
        Tisztelt Doktor! 10hónapja volt egy elhalt terhességem. 9hetes lettem volna akkor, amikor a művi beavatkozás történt. Az elhalás előtte 2 héttel történhetett. Azóta kiderült hogy pajzsmirigy problémáim vannak, gyógyszeres kezelés után ez...
        Tisztelt Doktornő! Első babámmal 26 hetes terhelésen 8,7 volt a 2 órás eredményem. Csak diétáznom kellett. Ez 2,5 éve volt. Ismét babát várok. 17 hetes vagyok, 3 hete volt korai terhelésem, éhomi:4,7, 1 órás :9,8, 2 órás 6,5. Én nagyon...