• Hányás a terhesség végén

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr,

        3-4 hét múlva esedékes a kisbabám érkezése. Az utóbbi másfél hétben négyszer is végighánytam a fél éjszakát, a hányást erős puffadás, gyomorgörcs és némi hasmenés kísérte. Amikor nem hányok, akkor is szünet nélkül görcsöl a gyomrom. A nőgyógyászom szerint ez a toxémia tünete lehet, de a vizeletemben nem találtak fehérjét (egy héttel ezelőtti vizsgálat során). A baba mozog, a ctg jó. A védőnő szerint viszont kórházban a helyem, mivel ilyen közel a szüléshez nem jó jel a hányás. Mivel a folytonos rosszullét miatt alig eszem és alig alszom, én is félek tőle, hogy nem lesz erőm a szüléshez. Mi lehet ez? Valóban toxémia vagy inkább valami fertőzés? Megemelkedett a véremben a vas, a koleszterin és a vérzsír szintje. Ez esetleg utalhat a rosszullét okára?

        Köszönöm a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Hölgyem!


        A hányás, hasmenés oka talán valóban egy fertőzés lehet, de a toxaemiára egyéb tünetek is utalhatnak. Feltétlenül ellenőrizni kell a vérnyomását is rendszeresen, ha erre utaló tünetek vannak, illetve vérképnek is készülnie kell, a májenzimeket is ellenőrizni kell (hiszen ha a toxaemia felmerül, ez elengedhetetlen). A vérvétellel a gyulladásos értékeket is lehet ellenőrizni. A többszöri hányás, hasmenés pedig (véleményem szerint), ha nagyobb gyengeséggel társul, infúziót is megérdemelne, ez természetesen intézeti körülmények között. Egy korrekt hasi vizsgálatra azért lenne szükség, hogy az epehólyag és a vakbél környékét is meg lehessen ítélni, hiszen a rosszullét nem folyamatos, ha jól értem. Én vizsgálatot javasolnék, és az aktuális vizsgálat dönti el, hogy szükség van-e egyéb kezelésre, kórházi bentfekvésre.



        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-03 14:27:31; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 07:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: