• Utrogestan gyógyszer a terhesség 15. hetében

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretnék feltenni Önnek egy kérdést. 15. hetes terhes vagyok és kb. egy hete naponta egy kevés pecsételő vérzést (barna színű) tapasztaltam. Azóta jártam orvosi vizsgálaton és uh-n, megállapították, hogy babám nincs veszélyben, a méhszájam zárt, viszont 2 hetes ágynyugalmat javasoltak és felírtak nekem egy Ultrogestan nevű hüvelykapszulát, melyet napi 3*2 adagban kell a hüvelybe helyeznem. A gyógyszer leírását elolvasva abban az áll,hogy ezt a kapszulát csak az első harmadban javasolják használni, idézem a leírást: "Az Utrogestant terhességben csak az első harmadában szabad alkalmazni és csak hüvelybe helyezve. A mikronizált progeszteron használata a terhesség második és haramadik harmadban májbetegségekhez vezethet." A tanácsát szeretném kérni, alkalmazhatom -e mindezek ellenére a gyógyszert, vagy nem tanácsos. Várom mielőbbi válaszát: Iza

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Iza!

        Az Utrogestant valóban általában a terhesség első harmadában alkalmazzuk, hüvelyi vagy szájon át bevehető formában. Pl. olyan terheseknél, akiknek terhessége lombikbébi program eredményeként fogant, kötelező is azt szedni a 12. hétig. A sárgatest hormonnak van koraszülést-vetélést megelőző hatása, ezért javasolták önnek. Én nem szoktam már ezt ilyen terhességi korban felírni. Helyette Magne B6 szedését, bő folyadékbevitel javaslok.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-30 10:11:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: