• Méhlepény kórós elváltozása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr

        2008. 02. 24-én szültem meg kislányomat. A terhesség zavartalan volt. A lányom viszont oxigénhiányos állapotban jött a világra. Apgar: 5/10. Nem volt hosszú vajúdás, a 38. hét végére érkezett. Sajnos az ügyeletes szülészorvos abszolut nem volt őszinte, mert szerinte semmi probléma nem történt a szülés közben és teljesen egészséges csecsemőt hoztam haza a kórházból a zárójelentések szerint. Hála az aggódó természetemnek, felfigyeltem bizonyos problémákra és 2 hónapos korára bebizonyosodott a neurológiai vizsgálat során, hogy a lányomnak oxigénhiány miatt spasztikus az izomtónusa. Azóta is heti két alkalommal járunk gyógytornára, hogy a csorbát kiküszöböljük. Nem hagy nyugodni egy mozzanat a szülés végén: mikor a placenta megszületett az orvos megvizsgálta és mindent rendben talált, de a szülésznő utánament és rákérdezett valamire amit sajnos nem halottam rendesen és persze velem nem osztották meg, de szerintem a méhlepényemről volt szó. Azt szeretném megtudni, hogy a méhlepény elöregedésén kívül lehet-e még más rendellenessége a placentának, ami esetleg összefüggésben lehet az oxigénhiánnyal. A gyermek egyébként átlagos súllyal (3600g) és testhosszal (52cm) született.

        Válaszát előre is köszönöm!

        tokosildi

        WEBBeteg szakértő válasza a méhlepény témában

        Kedves Hölgyem!


        A méhlepényen rengeteg elváltozás lehet, ami egy része kóros, egy része nem. Az elöregedés a terhesség előrehaladásával természetes folyamat, akkor kóros, ha ez megmutatkozik a funkciójának a károsodásán, amit pl. a vajúdás alatti a szívműködésen lehet látni. Azt, hogy a szülésznő vajon mit is kérdezhetett, sosem fogjuk megtudni már, ezen szerintem ne törje a fejét már. Oxigén-hiányos állapotot egyébként nem utólag kell látni a lepényen, hanem hamarabb, vajúdás alatt kell észlelni, ezt több vizsgálatból is lehet látni. Ami viszont biztos, hogy ha a baba Apgar értéke 5 volt (vajon hányadik percben? 0. 5. 10. perces értékek léteznek), annak nyoma kell, hogy legyen a baba kórházi zárójelentésén. Próbálja meg azt ellenőrizni. Nem tudom, igényelt-e a baba légzéstámogatást, intenzív osztályos megfigyelést, gyógyszereket, stb.
        Amennyiben komoly kétségei vannak, a kórházi papírokról lehet másolatot kérni, amiben a végzett vizsgálatok is jelen vannak, amiből az oxigén-hiányos állapotot diagnosztizálni lehet.
        Javaslom sokat tornáztassa a babát, az újszülöttorvos segít majd, hol tanulhatja meg, hogy minél többet fejlődjön a baba, és ne maradjon nyoma a spasztikus tónusnak.


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-27 22:20:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: