• Vajon PCO-m van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Van egy 2,5 éves kislányunk. Másfél éve szeretnénk kistestvért, de nem jön. A lányunk természetes úton fogant. Orvostól orvosig jártam, senki nem mondott semmit csak, hogy pár apró ciszta van a két petefészkemben. A mostani orvosom vérkép és UH alapján megállapította, hogy PCO.m van. Háziorvoshoz küldött, hogy írjon fel nekem gyógyszert, lehetőség szerint Merckformin-t. A háziorvosom a vérképem alapján azt mondta, hogy nincs PCO-m. A vérképem a ciklus 19.napján a következő: ÉHOMI VÉRCUKOR:5,0mmol/l, 120 PERCES CUKORTERHELÉS UTÁN A CUKROM:5,5 mmol/l, ÉHOMI INZULIN:8,6 uIU/ml, 120PERCES TERHELÉS UTAN AZ INZULINOM:38,3 uIU/ml,TSH:1,79 uIU/ml, FT3:3,31pg/ml,FT4:1,35ng/dl, TESZTOSZTERON:132,0 ng/dl, PROGRESZTERON:0,30 ng/ml, PROLACTIN:19,11 ng/ml, FSH:4,1 U/l, LH: 7,0 mU/l, ESTRADIOL:120,0 pg/ml. Vajon PCO-m van?Merre menjek tovább? Merckformin mellett lehet gyerekem? Vérképből meg lehet-e állapítani, hogy van -e peteérésem? Köszönettel várom válaszát, Tisztelettel, Kaldi Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a PCO témában

        Kedves Andrea!

        Mondjuk a nőgyógyásznak nem feladata, hogy infarktust állapítson meg, ezért a háziorvosnak sem tisztsége a PCO megállapítása sem. Szóval ebben higgyen a nőgyógyászának. Lehet, hogy nem klasszikus PCO-ja van de valami biztosan van. Szerintem szedje a metformint és remélhetőleg lesz sikere. Addig írok egy kis olvasnivalót.
        A PCO (policystás ovarium) A PCO jelentése policisztás petefészek betegség. Ennek lényege, hogy a petefészekben sok apró ciszta keletkezik, amik a nem megrepedt tüszőből alakulnak ki. A tünetek igen sokrétűek lehetnek, de a leggyakoribb jelenség a menzesz rendszertelensége, vagy a menzesze hiánya és esetleg meddőség. A probléma gyökere a legújabb kutatások szerint sokkal mélyebb. Ugyanis észrevették, hogy a klasszikus PCO-ban szenvedő lányok kövérebbek az átlagnál és általában magas vérnyomásuk is van. Amennyiben ezek nincsenek, akkor viszont a későbbiekben hajlamosak cukorbetegségre, elhízásra és magas vérnyomásra. A felnőtt korban kialakuló cukorbetegség a metabolikus szindróma tünetei ugyanazok: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Mivel a PCO is ezzel jár együtt, ezért az a feltételezés, hogy a PCO és a metabolikus szindróma ugyanazon hajlam talaján alakul ki. Mivel az elhízás van mindkét betegség mögött ezért a testsúlycsökkentés a gyógyuláshoz rendkívül fontos. A klasszikus PCO beteg mellett azonban van olyan hölgy is, aki nem elhízott és mégis PCO-ja van. Mert lehet, hogy csak esetleg hajlamos az elhízásra, de még éppen megfelelő a testsúlya. Vannak kifejezetten sovány PCO-sok. Náluk feltehetően csak a petefészek működészavara jelentkezik. A PCO betegség során a tüszők nem repednek meg a petefészkekben, ezért a ciklus rendszertelenné válik. A petefészek külső felszínét pedig egy igen vastag kötőszövetes réteg veszi körül, ami a tüszők megrepedését még inkább megnehezíti, ezért a folyamat ördögi körré alakul, minél ritkábban tud megrepedni egy tüsző a petefészekben annál vastagabb lesz a kötőszövetes burok körülötte és persze annál ritkábban fognak megrepedni a további tüszők. A leggyakoribb tünet, hogy a menzesz akár hónapokat késik, az is előfordulhat, hogy valaki alig, 3-4-szer vagy ritkábban menstruál évente. Előfordulhat enyhe alhasi fájdalom is, de az ilyen panaszok hátterében mindig más betegséget is kell keresni. A másik jellegzetes tünet a meddőség. A ciklus rendszertelensége miatt nem tudni, mikor vannak a termékeny napok, illetve a ritka menstruációk következtében jelentősen csökken a termékeny napok száma. A diagnózis felállítása viszonylag egyszerű. A leggyakoribb jelenség a hüvelyi ultrahang során jelentkező jellegzetes petefészek kép. A petefészek megnagyobbodott a szokásos 20-30 mm-nél jóval nagyobb 40 vagy akár 50mm-es, és bennük koszorú alakban apró tüszők vannak, amik általában nagyobbak, mint a szokásos petefészek tüszők, de nem akkorák, hogy azokat érő tüszőknek lehessen nevezni. A másik eltérés a laborparaméterekben van. A vérzés 3-ik napján vett hormonstátusz szerint az LH aránya az FSH-hoz képest jóval nagyobb, illetve a cukorterhelés esetleg kóros lehet, vagy emelkedett mértékű, vagy az inzulin szint magas vagy a cukorterhelés során emelkedettebb inzulinszinteket mérünk. Van olyan, akinek csak az ultrahang eltérése van, de van olyan, akinek nincs jellegzetes az ultrahang képe, de mégis PCO betegséget diagnosztizálnak a laborok vagy a tünetek alapján. A megoldásra több lehetőség kínálkozik. Amennyiben túlsúlyos a hölgy, akkor a testsúlycsökkentés elengedhetetlen a kezelésben, mivel egyébként nehezen lehet terhességet vagy a menzesz rendszerességét elérni. A testsúlycsökkentés más szempontból is fontos. Mivel a betegség a tünetek fennállása esetén vagy pedig később magas vérnyomással és cukorbetegséggel társulhat, a fogyókúra segítségével a betegségek illetve a későbbi szövődmények kialakulásának esélyei jelentősen csökkenthető. A magas vérnyomás és a cukorbetegség a felnőttkori halálesetek és a szív és érrendszeri betegségek igen nagy százalékáért felelősek. Így a testsúly csökkentése jelentősen csökkenti ezen szövődményekre való hajlamot. A másik megoldás a tablettás kezelés. Ameddig a páciens nem szeretne gyermeket, addig a fogamzásgátló tabletta szedése adhat megoldást. A fogamzásgátló szedése mellett a petefészkek nyugalmi állapotba kerülnek, így remélhetőleg a körülöttük levő kötőszövetes burok nem vastagodik tovább, ami a későbbiekben előny lehet, ha gyermeket szeretne az illető. A gyógyszer szedése mellett természetesen a ciklus is rendeződik, havonta lesz menzesz. A meddőségi panaszok kezelése már nehezebb. Két fő megoldás létezik. Mivel a tüszőérés nehezített, ezért sokszor szoktak tüszőérést elősegítő kezelést adni, ami Clostylbegyt tablettás kezelés vagy pedig petefészek stimuláló injekció. Ezek mellett két további kezelés létezik. Az egyik nagyon jó megoldás a has megnyitása nélküli, ún. laparaszkópos petefészek kezelés. A lényege, hogy egy megfelelő eszközzel a petefészek kéreg állományát behasítják, így a tüszők a külvilág, a hasüreg felé elérhetőek lesznek, tehát a tüszőrepedést meg lehet ezáltal könnyíteni. A másik nem invazív megoldás a metformin. Ez egy cukorbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszer, ami viszont PCO-s betegekben is javulást tudott okozni, a kezelés során a ciklus rendszeressé válik a spontán tüszőrepedés esélye nő. Leginkább meddőségi panaszokkal küszködő nőknek szokták adni, hogy a Clostylbegyt tabletta vagy a tüszőérlelő injekciók hatását fokozni vagy elősegíteni tudják. A metforminnak vannak mellékhatásaik. A cukor felszívódását akadályozzák a belekben, így has puffadást esetleg fokozott gázképződést okozhatnak, ami hasi fájdalmakhoz vezethet. Ezért mindig fokozatosan szabad csak a metformin kezelést elkezdeni, tehát a megfelelő hatást elérő dózisig több napon keresztül szabad csak eljutni, hogy a szervezet hozzá tudjon szokni a gyógyszer mellékhatásaihoz. A PCO tehát tulajdonképpen nem súlyos betegség, de sok problémát és kellemetlenséget tud okozni a nőknek, nem beszélve a gyermekáldás nehezítettségéről, ami még az orvosoknak is sok fejtörést a párnak pedig nagy keserűsséget eredményezhet.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-16 22:00:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 11:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: