• Inzulinrezisztenciám van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        4 sikertelen lombikkezlésen vagyok túl, sajnos.

        Eddig kétszer voltam inzulin és gluk. terheléses vérvételen. Szeretném megkérni Önt, hogy segítsen megérteni az eredményeimet nekem, mert az orvosok azt mondták, hogy rendben vannak az eredményeim, de több Pcos-ben szenvedő ismerősöm, azt mondta, hogy inzulinrezisztenciám van. Nagyon rossz ebben a bizonytalanságban, mert azt is hallottuk, hogy az IR lehet az okozója a meddőségnek is. És sajnos egy negatív tesztnél nincs rosszabb érzés, sőt a petécskék sem akarnak megtermékenyülni.

        Eredményeim: 2008. 07. hóban:

        Gluk. 0 perc: 5,0 mmol/L. 60 perc: 5,2 mmol/L. 120 perc: 4,2 mmol/L.

        Inzulin: sajnos nincs 0 perces. 60 perces: 65,10 mlU/L. 120 perc: 21,80 mlU/L.

        Erre az eredményre azt mondta a háziorvosom, hogy teljesen rendben van, de biztos, hogy igaza van?

        Elkezdtem a napi 2x evés és a sok kenyér helyett, napi 3x-4x többször kevesebbet étkezni. Azóta heti 4x sz.kerékpározok 20 percet és naponta min. 20 percet sétálok.  Amúgy a testalkatom teljesen rendben van: 166 cm és 56 kg vagyok. Ezért fogyni nem szeretnék.

        A másik eredményem 2008. októberben készült, hogy az éhomi inzulin is meglegyen. Ez a vérvétel nem ugyanott készült:

        Gluk. 0 perc: 4,60 mmol/l. 60 perc: 4,9 mmol/l. 120 perc: 4,91 mmol/l.

        Inz.  0 perc: 6,48 mlU/l . 60 perces: 43,99 mlU/l. 120 perc: 36,31 mlU/l.

        Erre is azt mondták, hogy rendben van, de nekem elég furcsa, hogy itt talál a 60 perces eredményem jobb lett, mint az előzőnél, de a 120 perces inzulin magasabb, mint előzőleg. Kérem segítsen kielemezni, hogy rendben vagyok- e? Ha esetleg nem akkor melyik erdeményem rossz?

        Segítségét előre is köszönöm

         

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség témában

        Kedves Hölgyem!

        Az eredményeiben semmi komoly jel nem mutat az inzulinrezisztencia meglétére. A 2008. júliusi lelete kifogástalan, az októberiben a 120 perces serum inzulin jelzetten magasabb, de a klasszikus inzulinrezisztencia definíciónak nem felel meg. Amennyiben az étkezésben követi a többször enni keveset, minél kevesebb szénhidráttal szabályt , és a testmozgást előtérbe helyezi (ez nem testsúlyfüggő!), úgy fenti labor eredményeinek ismeretében az inzulinrezisztencia, mint meddőségi ok kizárható.

        Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 20:23:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó