• Mesterséges megtermékenyítés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor ùr/nö!

        Olaszorszàgbòl ìrok önöknek ès remèlem,hogy tudnak segìteni.

        Fèrjemröl kb.6 ève kiderült,hogy termèszetes ùton nem tud gyereket nemzeni.Herebiopszia ès ICSI megtermèkenyìtèst követöen sikerült teherbe esnem ès van egy 3 ès fèl èves kislànyunk.Szeretnènk mèg egy gyereket.Fèrjemnèl pàr hònapja ùjabb herebiopsziàt vègeztek,ami alapjàn teljes meddösèget àllapìtottak meg.Itt Olaszorszàgban nem törvènyes a pàrtòl idegen sperma felhasznàlàsa.Hallottam,hogy Magyarorszàgon viszont van ez a lehetösèg.

        Kèrdèseim:

        Orvosi:

        -Melyik intèzethez forduljak?Milyen vizsgàlatokat kell nekem elvègeznem?Abban az esetben,ha velem semmi gond nincs ezen a tèren milyen mòdszert alkalmaznak a megtermèkenyìtèshez?Vannak-e vàrakozàsi listàk?Kb.hàny hònapot kellene magyarorszàgon lennem (vizsgàlatok,kezelèsek)?

        Jogi:

        Van Magyarorszàgon bejelentett àllandò lakcìmem ès magyar àllampolgàr vagyok.Ha elkezdem fizetni a Tb-t,ùgy finanszìrozzàk-e a mestersèges megtermèkenyìtèst?A spermabanki költsègeket?Kb.mennyibe lenne amit nekünk kell àllnunk?

        Elöre is köszönöm:Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a mesterséges megtermékenyítés témában

        Kedves Hölgyem!


        A mesterséges megtermékenyítés TB támogatottságáról:

        A 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról

        ?A meddőségkezelési eljárások az Egészségbiztosítási Alapból e feladatra finanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál vehetők igénybe térítésmentesen. (1. §)

        ?Az inszeminációt (a nő testén belüli mesterséges megtermékenyítést-ondóbevitelt) 6 alkalommal [2. § (1) cd)],

        ?A lombikbébi-próbálkozást öt alkalommal térítésmentesen támogatja az OEP [2. § (1) ce), cf)]. (A levélíró hölgyre a cf) pont vonatkozik, mivel a férje már steril.)

        2006-2007 folyamán már szó volt róla, hogy a lombikbébi-próbálkozásból csak kettőt fognak támogatni, de még nem született róla törvény, vagy rendelet.

        A hormonkészítmények többségén 50 százalékos TB-támogatás van, de próbálkozásonként még így is kb. 100-200 ezer forintba kerülnek.

        Ezen kívül a 6. beültetésért már fizetni kell, ami 300-400 ezer forintba kerül.

        Megtermékenyítéssel foglalkozó intézetek a teljesség igénye nélkül


        ? Debreceni Orvostudományi Egyetem (52) 417-144/5714 mellék

        ? Pécsi Orvostudományi Egyetem (72) 324-122/2119 mellék

        ? Semmelweis Orvostudományi Egyetem (1) 210-0315/234 mellék

        ? Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórház (1) 284-7610

        ? Szent János Kórház (1) 156-1122/1552 mellék

        ? Nyírő Gyula Kórház (1) 270-0711/338 mellék

        ? Kaáli Intézet (1) 202-2802

        Ide vonatkozó törvényrendeletek:

        ?1997. évi CLIV. törvény ide vonatkozó részei
        ?30/1998. (VI. 24.) NM rendelet
        ?49/1997. (XII. 17.) NM rendelet


        Üdvözlettel: Balogh Judit, jogi asszisztens


        Kedves Krisztina!

        Ha elkezdi fizetni a tb-t, 6 hónap után jogosult a tb támogatásokra. Ingyenes a beavatkozás, támogatott gyógyszer számla kb 200 ezer Ft, amihez még járulékos költségek is jönnek. Vannak várakozási listák. 5-6 intézet van Budapesten pl.ICSI létezik., donor spermával homológ insemináción keresztül minden válfaja van. Gondolom minimum 3 hónap vizsgálatokkal és beavatkozással együtt de ez változó. Ehhez jönnek a spermabanki költségek kb. 50 ezer tudtommal.

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor


         Kedves Hölgyem!

        Néhány napig még türelmét kérjük, a meddőségben jártas szakemerünk válasza is hamarosan megérkezik.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-22 23:27:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: