• TSH-érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/úr!
        4 év sikertelen  probálkozás után 1 éve insemination estem át. A beavatkozás sikerteln volt. A férjem eredményei rendben vannak, az én esetemben megállapításra került, hogy a jobb petevezetékem nem átjárható, valamint a TSH eredményem alulműködésről árulkodik. Ezt az eredményt én akkor nem kaptam meg, sőt nem is láttam, azonban gyógyszert kaptam (Euthyrox 50), amit 3 hónapon keresztűl szedtem is. A sikertelen probálkozások és a beavatkozás után a gyógyszeres kezelést is félbehagytam, senki nem mondta, hogy az Euthyrox-ot tovább kéne szednem. Egy év elteltével, jelenleg egy jobboldali nyálmirigy gyulladás miatt ultrahangos vizsgálat során kiderült a bal oldali pajzsmirigyemnél göböt találtak. Ezt egy újabb laborvizsgálat követte aminek eredménye szerint a pajzsmirigy erdeményem rendben van. A labor referenciaértéke TSH (0,2-4) az én eredményem 3,410. Szeretném tudni, hogy most mi az igazság. Alulműködik vagy sem? Kell-e szednem gyógyszert vagy minden rendben van? Ha jól tudom a pajzsmirigy alulműködésből nem lehet kigyógyulni csak gyógyszeresen kezelni, szintentartani.
        Válaszukat előre is köszönöm. tonesz

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Hölgyem!

        A magas TSH érték a pajzsmirigy alulműködését jelentheti. Ennek a bizonyításához további pajzsmirigy funkciós teszteket kell végezni (T3, T4 stb.) Általában ezek a vizsgálatok endokrinológiai szakrendeléseken (belgyógyászat!!) történnek. Az eredmények alapján lehet a pajzsmirigy működést elbírálni. Van olyan eset, mikor szubklinikai alulműködésről beszélünk: ekkor a pajzsmirigy hormonszintek megfelelőek, a páciens tünet és panaszmentes, de az agyalapi mirigy jelzi, hogy a pajzsmirigyet stimulálni kell. A kivizsgálás része a natív illetve a kontrasztanyagos ultrahang vizsgálat, a hagyományos belgyógyászati vizsgálat is. Szükség esetén a pajzsmirigyből tűbiopsziával minta vehető szövettani vizsgálatra. Nőknél viszonylag gyakori az autoimmun thyreoditis. Ebben az esetben a pajzsmirigyet a szervezet immunrendszere megtámadja és funkcióját károsítja. Ennek kiderítésére anti-TPO (autoantitestek) szintet mérnek. Eredmény a pajzsmirigy szubklinikai alaulműködése lehet. Ezek a keringő autoantitestek gátolhatják a beágyazódást és a későbbiekben károsíthatják a méhlepényt. Egyszerű a terápiája: magas anti-TPO szint esetén steroid illetve LMWH (véralvadásgátló), vagy steroid illetve ASA (aszpirin); alacsony/közepes antitest szint esetén ASA/LMWH  terápia indokolt. DE!! Nem megfelelő pajzsmirigyműködés okolható sikertelen terhességért .Tehát ha szükséges a terhességben végig pótolni kell a hiányzó funkciót, erre az  Euthyrox megfelelő. A hormonszintet végig ellenőrizni kell, ehhez mérten általában emelni kell a dózist a terhesség előrehaladtával.
        A fenti érték nem minősül magasnak, de a pajzsmirigyműködés megítéléséhez ez kevés. A fenti esetben kérdéses a sterilitás és a pajzsmirigyműködés összekapcsolása. 1 inszemináció végtelenül kevés. Az esetek 20%-a sikeres Nyugat-Európában, itthon néhány intézet eléri ezt a szintet, de sokan nem. Tájékozódni kell az adott intézet eredményeiről. Egy lezárt petevezetővel a sikeres teherbeesés aránya csökken.

        Üdvözlettel: Dr. Vad Szilvia, szülész-nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-15 13:06:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 07:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: