• Második baba reménytelen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr!

        Nem tudom már, mi a teendő az esetünkben. Férjemmel van egy kisfiunk, kistestvért szeretnénk neki, de nem akar sikerülni. 2,5 éves. 1 éves koráig szopott,így akkor azt mondta a nőgyógyászom, hogy azért nem esek teherbe, mert még a hormonrendszer fel van bolydulva. A szoptatás abbahagyása óta rendszeresen megjön a menses, (korábban összevissza volt meg sokszor 40-50 napos ciklusaim voltak, akkor mégis sikerült a baba elsőre.).

        Hőmérőzök (bár az nekem korábban se volt típusos,mikor a fiammal lettem terhes), figyelem a nyákot, LH-tesztet is csináltam, ezek alapján van peteérésem. Nőgyógyászom 1 év után csinált UH-t a ciklus közepén, volt szép nagy tüsző. Hormonális vizsgálaton is minden rendben volt.

        Korábban, még a fiam előtt volt egy vetélésem 22 évesen de akkor is mindössze 1 megszakított közösülésből sikerült a baba, örültünk, bár nem terveztük, de elveszítettük 8 hetesen. Ezután fog.gátlót szedtem majd abbahagytam, 1 ciklus után első alkalommal ahogy "élesben" próbálkoztunk sikerült a fiammal teherbe esnem. Normál,zavartalan terhesség volt, gyors (4 órás vajúdás) szüléssel.

        3 kérdésem lenne: Egyik hogy létezik az,hogy a férjemnek történt vmi a spermáival? Hogy lehetséges ez,hogy elég gyakori nemi élet mellett most nem sikerül a baba? Ugyanolyan életet él mint eddig, nem iszik, nem dohányzik, nem üldögél forróvízben stb.29 éves.

        A másik,hogy nyugodjak bele,hogy majdcsak jön ha akar a második baba? (csakhát így elég nehéz tervezni az életét az embernek és mindenképp szerettünk volna testvért a gyermeknek és nem úgy, hogy 10 év van köztük:(( ) Ahogy múlik az idő, úgy amúgy is egyre kisebb a spontán terhesség esélye tudomásom szerint. Én 28 éves vagyok.

        És már az is eszembe jutott, hogy a szülés után atoniás méhvérzésem volt (elfelejtettek megkatéterezni emiatt nem húzódott össze a méhem) nagyon sok vért vesztettem, 3 egység vért kaptam a gyerekágyon. Lehet,hogy ez okozott valami eltérést? Vagy a szülés során/közben történt valami? De még belül se repedtem, 1 öltéses gátmetszésem volt mindössze.

        Válaszát nagyon köszönjük előre is!

        Noémi

         
         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Kedves Noémi!

        Sok oka lehet, hogy a 2. baba nem akar összejönni. Komoly baj biztos nincs, hiszem már volt terhes és sikerrel szült is. Igen, én javasolnám, hogy párja menjen spermavizsgálatra, egy banális felfázás után is lehet olyan maradványtünet, amely rontja a spermiumok mozgáskészségét. A szülés utáni vérzés nem befolyásolja mostani állapotát, mint ahogy az sem, hogy vérátömlesztést kapott. Mindenesetre, ha kegyednek vannak rendes peteérései, és férje is rendben van, akkor javasolt olyan vizsgálatot elvégezni (együttlét utáni teszt:PCT), hogy sex után 6-12 órával le kell venni egy méhnyak kenetet, van-e benne mozgó spermium. Olyan gond is lehet, hogy a méhnyak termel ellenanyagot a spermák ellen. Ezeket a vizsgálatokat végig kell járni, de aggódnia szerintem nem kell, nincsenek elkésve semmivel.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor  



         
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-09 20:48:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 10:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: