• Védőoltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! A következő a problémám.30 éves asszony vagyok aki babát szeretne.Nekem 1 évvel ezelőtt arcidegbénulásom volt(herpes vírus)ezért most nem merem beoltatni magam rózsa és bárányhimlő ellena terhesség előtt.Félek attól hogy ha gyermekem lesz és ő bárány vagy rózsahimlős-én ha elkapom tőlle nagyon súlyos következménye van.Gyerekkoromban rózsahimlős nem voltam de bárányhimlős egy kicsit.Tavaly amikor vért vettek tőllem a betegség miatt kimutatta hogy a bárányhimlővel már találkoztam .Ez 100%-os védettséget ad?Ön mit javasol?A másik kérdésem az lenne hogy mivel általában minden vírust összeszedek akárhová megyek.Hogyan lehetne erősíteni ezen irányú védettségemet?Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Amíg a baba a tervezés fázisában van, nyugodtan beadható a vakcina. Az alkalmazási előirat terhesség esetén óvatosságra int, a tapasztalat hiánya miatt. Az a félelem, ami pl. a kanyaró, vagy a bárányhimlő oltás esetében fennáll, hogy terhes nőnek adva a magzatban károsodást okozhat és emiatt az oltás adását követően 3 hónapig nem javasolt teherbe esni, a Twinrix esetében több okból is kizárható.

        Az egyik komponens, az A vírus elleni, inaktivált, nem élő vírus. Részben ezért, másrészt azért sem okozhatna gondot, mert a hepatitis A vírus magzatban amúgy sem okoz betegséget, nincs ilyen hatása. A másik komponens csak a B vírusnak az immunvédekezés kialakításához szükséges kis darabját (antigénjét) tartalmazza, ami pedig semmilyen megbetegítő hatással nem rendelkezik.

        Az ellenpéldának szánt kanyaró és bárányhimlő oltások olyan gyengített, élő vírusokat tartalmaznak, melyek természetben előforduló vad (erős, valódi, működő, betegítő) formái magzati károsodást tudnak okozni. Azonban ezek esetében sem lépett fel magzati ártalom, amikor véletlenül kapták meg nők, még nem tudván a terhességükről.

        Ha tehát véletlenül már terhesség alatt kapja meg valaki a Twinrixet, elvileg akkor sincs mitől félteni a magzatot. Óvatosság azért kell, mert egyéb mellékhatások szempontjából (pl. allergia) nem áll rendelkezésre elég adat arról, hogy a terhes szervezet biztosan nem reagál másként, mint a nem terhes.
        Ha már úton van a baba, szerintem emiatt minimális kockázatot sem ér meg az emlékeztető oltás, hiszen a hepatitiseknek jelenleg nincsenek kitéve, másrészt az eddigi adagok is jó védelmet jelentenek. Ez esetben érdemes lesz a szoptatás utánra hagyni az utolsó adagot. Ha mégsincs úton a baba és erről meggyőződtek, adassa be az oltást mielőbb, aztán tervezgessenek békésen!

        Dr. Gócs Viktor  infektológus

        Kedves Éva!

        A bárányhimlő védettség azt hiszem csak 7 év, utána elkapható ismét. Isoprinosyne,vagy macskakarom, vagy cink kapsula az immunerősitő.

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-06 09:30:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 08:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: