• Peteérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Udvozlom.azt szeretnem kkerdezni hogy hogy lehet kiszamolni hogy mikor vn peteeresem?gyereket szeretnenk s azt tudom hogy peteereskr esik a no teherbe csak azt nemtudom minkor van peteeresem.utolso menszeszem 2008.12.11-12.16 ig volt

        WEBBeteg szakértő válasza a peteérés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A peteérés otthon használható módszereivel csak valószínűsíteni lehet a peteérést. Biztosan ultrahangkövetéssel, vérből hormonmeghatározással lehet.

        Egyszerűbb módszer az ún. naptármódszer, ami menstruációs ciklus figyelését jelenti, hogy mikor van a középidő. A peteérés egy 28 napos ciklust figyelve a 14. nap körül van. A testhőmérséklet az ovuláció előtt 37 C alatt van, míg ovuláció után kb. 0,5 C-t emelkedik 37 C fölé. Ezt mindig ébredés előtt, még az ágyból kikelés előtt hüvelyben vagy a szájban kell mérni. Nyáktesztet is végezhet (nyálból vagy méhnyákból), mivel ezek szerkezete az ovuláció alatt megváltozik. Pl. két ujj közé fogva jól nyújtható lesz. Ezt a patikákból is beszerezhető ovulációs mikroszkóppal ellenőrízheti. Az LH-teszt alapja az, hogy a peteérés során az LH hormon mennyisége megnő. Vizeletből lehet vizsgálni patikában megvásárolható teszttel.

        Emellett tudnia kell, hogy a hímivarsejtek 72 óráig élnek, ha a méhben és a hüvelyben. Ezzel szemben a petesejt csak 1 napig él.

        Itt olvashat még a témáról bővebben:

        http://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/162/mikor-fogan-meg-a-baba?

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-18 12:44:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 08:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: