• Terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr! 33 hetes kismama vagyok.Az utolsó uhangon az orvos a babát a méretei alapján 36 hetesnek ítélte meg.A többi eredmény teljesen rendben van.Az orvos szerint 4 kiló körüli vagy az fölött lesz a súlya.Azt kérdezném hogy azért mert nagyobb a baba attól nem fog előbb megszületni?A nagysága miatt lehetséges még a hüvelyi szülés?Ez az első terhességem és szeretnék simán szülni nem császárral.Honnan fogom tudni hogy megindult a szülés?Válaszát előre is köszönöm.Ildikó.

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Ildikó!

        A jelenlegi vizsgálatok sajnos nem tudják megjósolni, mekkorára nő a baba, mire eljön a szülés ideje. Azért, mert egy baba 4 kiló fölött van, még nem jelenti azt, hogy nem születhet meg spontán, ettől nem kell tartania. Minden az adott időpontban fog eldőlni. Amikor eljön a szülés napja, tudni fogják, mekkora a baba, és milyen az Ön medencéje, alkata. Ennek függvényében fogják eldönteni, mennyi esély van a spontán szülésre. A nagy baba nem feltétlen jelenti, hogy hamarabb fog jönni.
        Valószínűleg már hamarabb lesznek keményedések, napokkal, hetekkel az igazi fájások előtt. Az egyik különbség, hogy a fájások erősebbek, és mint a neve is mutatja, fájdalmasabbak lesznek. Amikor rendszeressé válnak a fájások, kb. 5 percenként jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulni.
        A másik lehetőség, hogy a magzatvíz elfolyásával indul a szülés. Ilyenkor kevesebb, vagy nagyobb mennyiségű magzatvíz távozik. Ez vízszerű, általában teljesen tiszta folyadék, néha zöldes, vagy sárgás, ha a baba széklete elszínezi. Előfordul, hogy vizelettel, vagy hüvelyváladékkel keverik össze a kismamák, így azt javaslom, ha gyanú van a magzatvíz szivárgására, forduljon orvoshoz.
        Sok sikert kívánok, jó egészséget!

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-05 22:04:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 15:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: