• Kombinált teszt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! 14 hetes kismama vagyok és megkaptam a kombinált teszt eredményét, ami pozitív lett. 38 éves vagyok, szabad béta HCG:1,33MoM, PAPP-A:0,32 MoM, tarkóredő:1,01 MoM. (1,6mm) Down-szindróma kockázat:1:87 Szeretném tudni, hogy ezek közül az értékek közül melyik a rossz és tényleg lehetséges, hogy beteg a babám, vagy ne aggódjak feleslegesen? Azt még meg kell említenem, hogy eutyroxot szedek pm-alulműködésre és nagyon sokat hánytam, a vérvétel napján is. Természetesen már jelentkeztem amniocentézisre, de az még három hét. Addig is szeretnék egy hozzávetőlegesen megnyugtató választ. Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Válasz a leletben van  A Down kockázat 1:87  az azt jelenti 88 terhességből ami ilyen értékeket ad 87 egészséges és egy a beteg. Nem fog kapni 100% .-os választ soha senkitől. Ez nem matematika hanem biológia. Itt nincs 100%.  Ezt tudomásul kell venni.

         Dr. Csősz György nőgyógyász

         

        Kedves Mónika!

         

        A biokémiai szűrővizsgálat eredményeit együttesen értékelik az életkorral a genetikai tanácsadóban.  Ilyenkor mindössze egy kockázati értéket tudnak megadni, ami az 1:87. Ez azt jelenti, hogy az adott biokémiai laborparaméterek esetében 87 babából 1 beteg. Tehát, ha veszünk 87 kismamát az Ön értékeivel, akkor egyikükben lesz a baba valóban beteg. Ezért szükséges az amniocentesis, hogy lássák, az Ön babája vajon érintett-e? Ha belegondol, valójában ez az érték mégse tűnik annyira soknak, bár orvosi szempontból ez viszonylag nagy kockázat. Ezért szoktuk azt mondani, hogy amikor beteg lesz valaki, ez az arány egyből 100%-ot mutat, ezért is fontos Önnek is a szűrés. Ne izguljon, ez még messze nem diagnózis, csak egy eredmény, ami további vizsgálatot igényel.

         

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-20 22:11:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 07:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: