• Terhesség- mire figyeljek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 29 éves túlsúlyos nő vagyok (178 cm, 113 kg), vérnyomásom gyermek korom óta magas, Diovan HCT-t szedek rá. Leiden mutáció heterozigóta leletem van, trombózisom soha nem volt, Astrix-ot szedek rá, a pajzsmirigyem alultermel, melyre napi 75 mg Letroxot szedek. Kérdésem, hogy ezekkel a gyógyszerekkel lehetek-e terhes, nem okoz-e a babánál valami károsodást? A Diovan HCT-t már a gyógyszertárban megkérdeztem, azt nem javasolták a gyógyszerről leírtak alapján. A másik két gyógyszerrel mi lehet a helyzet? Háziorvoshoz vagy inkább nőgyógyászhoz forduljak a megfelelő gyógyszer(ek) megtalálása édekében? Mennyi időt hagyjak a gyógyszercsere (cserék) és a teherbe esés között? Tudom, hogy az elsődleges dolog a fogyás lenne, de én ebben mindig sikertelen voltam, az is csak gyógyszerrel ment (bio-króm és bio-cla), de amikor abbahagytam, a duplája jött vissza. Férjem is Lisonorm vérnyomáscsökkentőt és Atoris koleszterincsökkentőt szed. Neki kellene valamit változtatni, vagy a férfi oldaláról nem olyan fontos? Köszönettel egy talán leendő kismama

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Kedves leendő kismama!

        Semmiképpen nem jó, ha ilyen túlsúllyal indul neki a terhességnek. De a gyógyszerek közül a Letrox mindenképpen kell, hogy maradjon, mivel a pajzsmirigy a babának nagyon fontos. Az Astrix nem javasolt a terhesség alatt, ha thrombózis hajlama van akkor már a terhesség előtt, vagy koraterhességben át kell térni a Heparinra, amit szúrással kell bejuttatni a szervezetbe. A harmadik a Diovan. Azzal biztosan nem eshet még teherbe sem. Tehát a terhesség vállalása előtt át kell állítani egy másik gyógyszerre, persze úgy, hogy a vérnyomását hatékonyan levinné. Látja milyen egyszerű lenne, hacsak lefogyna. E szövődményeket mind elkerülné. És még mennyit mindent...

        Azt javaslom, hogy mindenképpen olyan helyen szüljön, ahol értenek a magas vérnyomáshoz is, és persze van koraszülött osztály, mivel a súlyos magas vérnyomás következménye gyakran a koraszülésnek, tehát jobb, ha szakember állítja be a vérnyomását, és persze mindjárt olyan helyen szül, ahol a babát el is tudják látni, ha ne adj isten koraszülés lesz. Ez csak egy jótanács persze.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László 



           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-17 22:35:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 18:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó