• Fogamzásgátlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Az Önök véleményére is kíváncsi lennék,előre is megköszönöm a segítségüket!25 éves nő vagyok, 5 éven át szedtem egy állítólag alacsony hormontartalmú fogamzásgátlót, egy időben abbahagytam mert babát szerettünk volna, és onnantól kezdve nem menstruáltam, és nem is estem teherbe. Az orvosom annyit segített,hogy szedjem tovább a gyógyszert.Eltelt azóta 3 év, és most megint abbahagytam a szedését, várom hogy helyreálljon a menstruációm. Szeretném megkérdezni, hogy vajon miért nem tudok gyógyszer nélkül menstruálni és így egyáltalán lehet-e majd egyszer nekem is családom? Nagyon szépen köszönöm a segítségüket!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Családot akaró!

        Mivel fogamzásgátlót szedett ilynekor a belső homrontermelés blokkolódik. Ezért nincs ugye tüszőérés a fogamzásgátló szedése alatt. (ezért nem lesz terhes sem.) Amennyiben abbahagyja a gyógyszer szedését, akkor a belső hormontermelés helyreáll valakinek azonnal, valakinek pedig jó pár hónappal később. Azt nem igazán értem, hogy miért szedették magával tovább a gyógyszert, hiszen gyermeket akar. Most nem kell mást tennie, minthogy vár. Elvileg lehet serkenteni ezt a belső hormontermelést, hogy álljon helyre, de amennyiben nem olyan sürgős a babaprojekt, akkor szerintem az lenne a jó, ha várnának türelmesen.

        Az is lehet, hogy akár 3 hónap vagy fél év alatt sem lesz menzesze, és persze addig tüszőérése. Tehát ezt figyelembe kell vennie. A fogamzásgátló gyógyszer abbahagyása után, főleg, ha valaki több évig szedi, előfordulhat vérzészavar. Ez általában úgy szokott történni, hogy a gyógyszer abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés. Vagy egy normális vérzés után ritkább menzeszek jelentkeznek és sokkal enyhébb vérzések. Ez azért van, mert a fogamzásgátló szedése alatt gátlódnak az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok, és amikor az ember abbahagyja a szedést, akkor bizonyos egyéneknél ez a gátlás nehezebben oldódik, és így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik.

        Ez a jelenség nem baj, hiszen nem szükséges miatta orvosi kezelés, és természetesen orvoshoz sem szükséges fordulni, csak ha fél év után sem jön meg a vérzés. Amennyiben a partner gyermeket szeretne, akkor a belső hormon gátlás miatt a terhesség sem jön létre, tehát akkor viszont ennek elősegítésére orvosi kezelés szükséges.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László 



           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-10 11:06:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 20:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó