• AFP eredmény - Kell e aggódnom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az utolsó mensestől számítottan 17 hét + 2 napon történt a vérvétel és az eredmény: AFP 0,6 MoM, hCG 0,67 MoM (a labor negatívnak értékelte a leletem). A 19. heti ultrahangon mindent rendben találtak. Az orvosom azt mondta, hogy minden rendben van. Én mégis aggódom az AFP eredményem miatt: nyaki redő mérés nem volt, mert a 14. és 19. héten voltunk UH-on. Az AFP megbízhatatlanságáról minden szakmai írás említést tesz, mégis annyira nézik. Azt szeretném tudni, hogy ilyen háttérrel tehetek e többet vagy csak feleslegesen gerjesztem az aggodalmam?

        WEBBeteg szakértő válasza a afp témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leirtak alapján minden rendben van, de ez az info kevés. Hány éves a szülőpáros Pl???
        Ha meg akar nyugodni keresse fel a területileg illetékes genetikai tanácsadást.
        Felhívom figyelmét azonban, hogy semmilyen módon nem lehet 100% -an kiszürni a fejlődési rendellenességeket.

         Dr. Csősz György


        Kedves Aggódó!

        Az AFP semmit sem jelent a Down kór szűrésre, ha a 12-ik heti ultrahang kimaradt az életéből, akkor azt semmivel nem lehet pótolni. Utalhat ugyan alacsony AFP a Down kórra, de akkor a béta HCG-nek meg magasnak kellene lennie. De mivel az is alacsony, így semmi baj nincsen. Megnyugodhat. Persze a 12-ik heti ultrahang miatt a Down kór korrekt és persze biztos szűrése kimaradt.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László 


        Kedves Kérdező!

        A biokémiai szűrővizsgálatoknak megvan a maga helyük a rutin terhesgondozási gyakorlatban. Én rendben látom a leleteit, a nyaki redőt rutinszerűen pedig a 12. héten mérjük, később nem. Nyilván nincs 100%-os biztonságú szűrővizsgálat, ha minden rendben, akkor is lehet beteg babát szülni. Mégis azt gondolom, hogy leletei alapján nem kell aggódnia.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor 


          A kérdésre a választ a www.fokuszbanano.hu portál orvosszakértője írta >>Tovább a www.fokuszbanano.hu -ra!


         
         

           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-04 19:09:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 11:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: