• Mikor is legyen érdemi reakció?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném tudni, hogy mikor is a legnagyobb a valószínűsége a teherbeeésnek, és ezt hogy lehet biztosabbá tenni? Köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a fogantatás témában

        Kedves Kérdezõ!

        Egy leendõ édesanya számos dolgot tehet sikeres teherbeesése érdekében. A manapság sokat emlegetett egészséges életmód és táplálkozás egy babára váró nõ esetében kiemelten fontos. Az esetleges káros szenvedélyekrõl (elsõsorban a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról) már hónapokkal a tervezett gyermekvállalás elõtt az anyának és -ideális esetben- az apának is le kell mondani. Várják a babát nyugodt, megfelelõ otthonban!
        Teherbeesés legnagyobb valószínûséggel a peteérés (ovuláció) elõtti és utáni 3-3 napban következhet be. Az ovuláció általában a nõi ciklus közepén van (egy átlagos 28 napos ciklust tekintve a 14. napon; a ciklus elsõ napja pedig a menstruáció elsõ napja). Az ovulációs idõszak meghatározására alkalmas lehet a patikákban is kapható teszt, amely az ún. luteinizáló hormon (LH-hormon) kimutatásán alapul. Egy szintén gyógyszertárakban kapható mini mikroszkóp is szintén alkalmas lehet az ovulációs idõszak kimutatására, amellyel saját nyálunkat kell vizsgálni. Mindkét teszt dobozában természetesen részletes leírás található mûködésükrõl. Kiemelten javaslom a menses naptár vezetését! Ezen nemcsak a vérzést, de az ébredési hõmérsékletet is célszerû feltüntetni. Az ébredési hõmérséklet ugyanis alkalmas lehet a már sokat emlegetett ovulációs idõszak meghatározására. Ezt minden reggel közvetlenül ébredés után (még WC-re se menjen ki) ugyanazzal a hõmérõvel, ugyanott mérje. Általában egy egészséges ciklus esetében a ciklus elsõ felében normális tartományban vannak a mért hõmérsékletek, majd a peteérés elõtt csökken néhány tized fokot. A peteérést követõen ismét emelkedni kezd.
        Amennyiben a fentiek után megközelítõleg ismeri peteérésének idõpontját, tudni fogja, hogy mikor is lehet „érdemi” az akció :) Ajánlatos azonban ez elõtt egy-két napig tartózkodni az együttléttõl a dúsabb férfi örökítõanyag érdekében.
        Ha ezek után sem sikerül azonnal a teherbeesés ne ijedjen meg! Ez ugyanis néha hónapokat várat magára. Általában 1-8 hónap alatt be szokott következni a siker; amennyiben egy éven túl sem sikerül forduljon szülész-nõgyógyász szakorvoshoz!

        Üdvözlettel: Dr. Kozma Bence


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-30 09:07:15; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: