• Veseciszta 16 hetes magzatnál

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 16 hetes kisfiamnál egy babamozizás során véletlenül cisztákat fedeztek fel a veséi környékén. A leletben ez szerepel: "Egy élő mazgat haránt fekvésben. Placenta mellső falon tapad. Magzatvíz átlagos. Gyomor, hólyag folyadékkal telt. Vesék helyén 5 mm-es cystosus képlet. Jó szívműködés." A biometria alapján is pont annyi idős, mint lennie kell. Kaptam képet is, amit elvittem az orvosomhoz. Azt mondta, hogy sajnos valóban nagyok ezek a ciszták, és nagyon szimetrikusak, ez utalhat genetikai rendellenességre is, de ez ilyen kis korban még nem diagnosztizálható. Úgy tűnik, az elhanyagolható semmiségtől a komplex genetikai hátterű fejlődési rendellenességig bármi lehet, de ez csak a 18. hetes genetikai UH-on pontosítható. Ide 3 hét múlva kaptam időpontot. Ez elég félelmet keltő helyzet. Doktor Úr talán tudna nekem legalább arányaiban mondani valamit, hogy a leírtak alapján mégis mik a valódi reális esélyek, és azok milyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a ciszta témában

         

        Tisztelettel:  

         

         

        Kedves Kérdező!

         

        Sajnos sokan azt gondolják, hogy az ultrahang mindenható vizsgálómódszer, pedig sajnos nem az... A 16. héten biztosat nyilatkozni a vesékről nagyon nehéz, még olyan szakembernek is, aki mondjuk 20 éve napi 50 vizsgálatot végez el. A 18. heti szűrő ultrahang során talán már könnyebb lesz a helyzet, mert addig még 2 hét eltelik, és nőnek a szervek. Sajnos és sem tudok tanácsot adni, ez tényleg bármi lehet, bagatell dolog ugyanúgy, mint fejlődési rendellenesség. Ki kell várni ezt az időt, utána lesz csak okosabb.


        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor

         


         

         Dr. Csősz György nőgyógyász

        Tisztelt Kérdező!

        Nehéz ezt igy látatlanban véleményezni, de a leirtak alapján a kollégám is elmondta , hogy mi várható. Legyen még türelemmel, a genetika után talán többet tudunk. Jelenleg egyebet tenni nem tudunk.  Sajnos a biológia nem egzakt tudomány, ezért nem lehet jósolni. A " jóistenek" sem mi vagyunk. Mi csak kis emberek vagyunk, akik valamit tanultak, amivel esetleg támogatni tudnak, de csodára nem képesek. Türelem, türelem és kitartás. Jó kezekben van.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-17 22:10:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: