• Megtermékenyülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dokotornő! Kérdésem az lenne, csak kíváncsiságból, hogy ha egy egészséges férfi és nő gyermeket szeretnének, mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt? Egészségesek, peteéréskor együtt vannak akkor miért nem jön össze egyből a bébi, miért kell várni sokszor még így is több hónapot? Azt tudom, hogy az új élet létrejötte egy nagyon összetett biológiai folyamat, de mégis milyen tényezők befolyásolják a fogantatást? Válaszát előre is köszönöm! X

        WEBBeteg szakértő válasza a megtermékenyülés témában

        Kedves Hölgyem!

        Valóban összetett a kérdésre a válasz, de úgy érzem, Ön nem igazán arra kíváncsi, pontosan milyen biológiai folyamatok játszódnak le.
        Valóban a teherbeesés nem feltétlen megy egyik hónapról a másikra. Ezért is csak akkor beszélünk meddőségről, ha egy évig nem sikerül a teherbeesés.
        Az, hogy két egészséges ember esetében (feltételezzük, hogy valóban nem áll fenn semmilyen rendellenesség) mikor következik be a megtermékenyülés, tulajdonképpen attól függ, hogy a petesejt és egy hímivarsejt találkozik-e, és ezután megtapad-e a méh nyálkahártyáján.

        Ez valójában nem egy egyszerű folyamat, hiszen a petesejtnek is meg kell tennie egy utat a petefészekből kiszabadulva (ovuláció, peteérés)), és a spermiumnak is sokat kell "utaznia". A megtermékenyülésre kb. 12-24 óra áll rendelkezésre az ovulációt követően, aminek az időpontját nem könnyű pontosan meghatározni. A hőmérőzés segíthet, bár nem pontos, illetve UH vizsgálattal lehet nyomon követni, de azzal csak azt tudjuk behatárolni, hogy mikor volt (utólag, amikor már nem látszik a petefészekben a tüsző). Miután már találkoztak, és bekövetkezik a megtermékenyülés, még nem teljes a biztonság, hiszen ez a pici sejtcsomó még nem tapadt meg a méh nyálkahártyáján. Ez a következő feladat.

        Tehát, ha végignézzük ezt a folyamatot, akkor láthatjuk, hogy több napig tart. A menstruáció várható időpontjáig sok megtermékenyült petesejt el is pusztulhat, hiszen pl. az osztódás folyamán bármilyen hiba történhet, ami a további fejlődést megakadályozza. Természetesen, mint mindig, a pszichés tényezők nagyban befolyásolhatják a női szervezet működését.
        Tervezett terhesség esetén érdemes elkezdeni szedni folsavat tartalmazó vitaminkészítményt, egészségesen élni, és ha nincs semmilyen rendellenesség, hamarosan jönni fog a baba.
        Ha egy év múlva sem következik be terhesség, akkor érdemes elkezdeni a kivizsgálást.
        Remélem tudtam kicsit segíteni.


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-12 09:24:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 11:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: