• Ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! A véleményét szeretném kikérni egy engem aggasztó dologban. A párommal kb 4 éve próbálkozunk gyerekügyben, nem sok sikerrel. Két évvel ezelőtt clostilbegitet szedtem 3 hónapon keresztül, az akkori orvosom azt tanácsolta, hogy ha ez sem segít, akkor menjek a Budai Meddőségi Klinikára. Ez eléggé megijesztett, nem tartottam indokoltnak a dolgot minden különösebb hormon és egyéb kivizsgálás nélkül. Ekkor következett 2 év, amikor is nem jártam nőgyógyásznál. Idén májusban felkerestem egy új dokit, aki megállapította, hogy egy 6x7 cm-es cisztám van. 3 hónapon keresztül figyeltük, hol kisebb (3x4) lett, hol nagyobb lett, aztán kialakult a másik oldalon is. Műteni akar (laparoszkóp), de ki akarja venni mindkét petevezetőt, mert szerinte a ciszta miatt elhaltak, és a későbbiekben csak gátolnák a lombik baby programot. Kikértem másik nőgyógyász véleményét is, aki szintén műtene, de szerinte nincs szükség ilyen drasztikus megoldásra. Felmerült még a fogamzásgátló alkalmazása is, de ha gyereket szeretnénk, akkor ezt nem tartom jó ötletnek. 35 éves vagyok, nem szeretnék a végtelenségig várni a családalapítással. Kérem, írja meg a véleményét ez ügyben. Segítségét előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a ciszta témában

        Kedves Kérdező!

        Nagyon kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy korrekt tanácsot tudjak adni. A petevezetők eltávolitása csak abban az esetben jön szóba, ha felmerül a hydrosalpinx gyanúja, ami tág, müködésképtelen petevezetőket jelent. Egyéb esetben nem jelentkenek semmilyen akadályt a lombik program során. Egyetlen dologgal maximális egyet tudok érteni azok közül amit leírt: mindenképpen célszerű egy meddőségi szakrendelés felkeresése, mégpedig azért, hogy a korrekt, szakma szabályainak megfelelő kivizsgálás( hormonvizsgálatok, ciklusmonitorizálás, stb.) megtörténjen. Ezeknek az eredményeknek a birtokában lehet arról dönteni, hogy szükséges-e bármilyen kezelés, műtét és a műtét tipusát is befolyásolják az eredmények( pl. Ca-125 érték), valamint a cysta tipusa. (folliculáris eredetű?, endometriosis következménye? , stb.)

        Üdvözlettel: Dr. Csóka Miklós


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-03 21:33:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 07:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: