• Magzati veseciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        21 hetes terhes vagyok és a genetikai vizsgálaton (18.héten) a SOTE 1. sz. Női klinikáján, a babánál a jobb vese méretét 40*20*31mm- nek találták, benne számos 7-17 mm nagyságú folyadéktartalmú képlet ábrázolható. A másik vese ép. A magzatvíz átlagos. A magzat az adatok alapján 19 hetesnek felel meg. Másnap magzatvízvételre jegyeztek elő, melynek eredményére még várok. A 20. héten 4 D UH-val megnézettem a babát, ott az orvos a papíromra, melyet csak otthon vettem észre a bal oldali vesénél találta a cisztákat, a jobb oldali ép. A bal oldali vese 40*30*25 mm-es, az egész veseállományt ciszták töltik ki ( kb. 7 db-ot számlált meg). A magzatvíz átlagos. Egyéb szervi elváltozás nem ábrázolható. Terhesség kora 19 hét 3 nap. 1 hét elteltével hasi UH-n vettem részt, ahol az én vesémet is megnézték, nálam semmi elváltozást nem találtak, ellenben a doktor Úr a baba veséjénél ugyan látott elváltozást és ugyanazt a képet látta, amit a SOTE-n nyomtattak a genetikai UH-n, de szerinte nem cisztás vese ábrázolódik, esetleg veseelzáródás. Ez már a harmadik vélemény volt a baba veséjéről, majd a tegnapi nap folyamán a saját nőgyógyászom is megvizsgált és a következő leletet adta: BPD: 57mm A magzati szív magasan a sternum alá nyomva. Diaghrama nem látható. A magzati hasban több 20-25 mm -es cystikus képlet látszik, főleg a has bal oldalán.Jobb vese eltérés nélkül. Kp telt magzati hólyag. Hasfal eltérés nélkül. Csövescsontok követhetőek. Átlagos magzatvíz. Placenta tapadása: hátsófal-fundus. 21. terhességi hét. A kérdéseim a következőek lennének a fenti leletekkel kapcsolatban: - létezik az, hogy a két vesét összekeverik egy jó hírű klinikán? - a vese annyira megnőlhet, hogy felnyomja a rekeszizmot és ezzel a szivet veszélyezteti, esetleg elnyomhatja a köldökzsinórt is? - ha ténylegesen ciszta van a vesében, azt a magzatnál még az anyaméhben le tudják szívni, hogy ne nyomja a szerveket? Ha igen, ez az eljárás megoldja -e a problémát és járhat-e esetleges szövődménnyel, veszélyes-e? - még egyik orvos sem mondta mekkora az ép vese és erre vonatkozó adatot még sehol sem találtam. Mekkora lehet egy 21 hetes baba ép veséje? Mit tehetnek a babámért az orvosok, ha nagy és növekvő cisztákkal van tele az egyik vese. Lehet ebből életképes, egészséges babát a világra hozni? Lány magzatról van szó, lehet neki egy vesével is gyereke, ki tudja majd hordani? Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó kiamama

        WEBBeteg szakértő válasza a megzati veseciszta témában

        Kedves Kismama! Teljesen megértem az aggodalmát, hiszen születendő gyermekének egészségéről van szó. Megpróbálok válaszolni minden kérdésére. A klinikán végzett UH-os vizsgálat talált eltérést a baba veséjében, az 4D-s UH során ezt az elváltozást és veseméreteket erősítették meg. Az, hogy a klinikán vagy a másik UH-on cserélték-e össze a lelet során a jobb vagy a bal vesét, nehéz megmondani. Sajnos az eredményen nem változtat az oldaliság. Egy fontos, hogy csak egy oldalinak tünik az eltérés. Azért vizsgálták az Ön veséit is, mert bizonyos esetekben ez öröklődhet. A kromoszómavizsgálatot is ezért végzik.

        Sokkal aggasztóbb leletet adott az Ön kezelőorvosa. A rekesz hiánya vagy sérve ugyanis sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint az egyoldali cisztás vese önmagában. Ha hiányzik a rekesz, akkor a hasüri szervek benyomulnak a mellüregbe, ezzel akadályozva a tüdő fejlődését, ami megszületés után így nem működhet és az esetek döntő többségében az élettel nem összeegyeztethető. Ezt igen fontos kideríteni, tehát a tanácsom az lenne, hogy a leletével keresse fel a klinikát ismételten. A cisztákat egyébként nem kell leszívni, nem nőnek akkorára, ami a baba fejlődését veszélyeztetné.

        Ha megszületik és ez az oldali vese legrosszabb esetben nem fog működni, míg a másik teljesen jól működik, ez teljesen ellátja a vesék feladatát. Jónéhány ember csak a véletlen folytán szembesül azzal, hogy egy veséje van valamilyen vizsgálat kapcsán, de eddig az életében ez nem okozott problémát. Egy vesével élő nők is kiviselhetnek terhességet.

        Dr. Szilvási Ferenc szülész-nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-19 11:19:56; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: