• Mitrális prolapsus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 23 éves nő vagyok, a betegségem: mirtális prolapsus, mitrális insufficiencia gard. II.. Nem szedek rá gyógyszert, nincsenek különösebb panaszaim. A kérdéseim a következőek lennének: a nőgyógyászom egy Gestomix nevű fogamzásgátlót írt fel nekem, amit szerinte nyugodtan szedhetek. Azonban én picit nyugtalanítónak találom, hogy a gyógyszer betegtájékoztatóján az van, hogy növeli az artériás trombózis kockázatát szívbillyentyű problémák esetén. Ön szerint is szedhetem ezt a fogamzásgátlót? A második kérdésem a gyermekvállalással kapcsolatos: jelentene-e bármilyen problémát, ha majd gyermeket szeretnék vállalni. És Ön szerint optimálisabb lenne a szívem miatt, ha minél hamarabb vállalnék? Ugyanis a kardiológusom szerint lehet, hogy majd 5-10 év múlva műteni kell a szívem, és műtét után gondolom már nagyon kockázatos gyermeket vállalni. Ön mit gondol? Köszönöm a válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Amennyiben gyermeket szeretne vállalni, és a leírt fokú billentyűelégtelensége van, valóban javasolt lenne a gyermekvállaláson minél hamarabb túlesni. Ha műtéti megoldást igénylő sebészi  billentyűelégtelensége alakul ki, műtétet követően valóban nagyobb a rizikója a gyermekvállalásanak, különösen akkor, ha a billentyű cseréje történik. Ha a saját billentyű megtartásával sikerül a műtétet elvégezni, a gyermekvállalás lehetséges műtét után is, mivel nem kell véralvadásgátló gyógyszert szednie.

        Dr. Palotás Lehel szívsebész

        Kedves Kérdező!

        Szívbillenyű probléma esetén bármelyik fogamzásgátló tabletta szedése fokozott kockázattal jár, hiszen a problémája emelkedett trombózis kozkázatot jelent, amit a fogamzásgátló tovább fokoz, ezért tabletta szedése nem javasolt. Valóban szerencsésebb a közeljövőben vállalni a terhességet, miután állapotromlás esetén terhesség kiviselése nem javasolt, műtét után pedig szintén nem ajánlott 1-2 évig terhesség vállalása, azt követően is csak folyamatos véralvadásgátló adagolás mellett.

        Üdvözlettel: Dr. Csóka Miklós 

         


          


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-24 21:38:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 11:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: