• Pánikbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne,hogy én sajna pánikbeteg vagyok,és babát szeretnék.Az orvosom azt mondta hogy gyógyszer mellett lehet,de nem szoptathatok,mert azt nem javasolja.(paroxatot szedek)Több orvos szájából szeretném hallani hogy nem lesz a babának ettől baja..Próbáltam letenni lassan fokozatosan,de nem sikerült.(de még fogok vele próbálkozni,nem adom fel)Tudom hogy az lenne a legjobb ha letenném,de nagyon nehéz.Önnek erröl mi a véleménye??Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az antidepresszívumok és a terhesség kockázata nem eldöntött kérdés, ugyanis ilyen irányú célzott vizsgálatokat etikai okokból nem lehet végezni, azaz csak (egyébként valóban biztató!) esetismertetések állnak leginkább rendelkezésre.

        Konkrétan a Paroxat biztos károsító hatásáról sincs adat, ami pozitív dolog, viszont az is tény, hogy elvileg teljes gyógyszermentességre kellene a terhesség legalább első trimeszterében törekedni, amikor a baba szervei elkezdenek kialakulni. Mindig eldönthetetlen kérdés a "mi lett
        volna ha". Sajnos egy baba kifejlődésében a legnagyobb gondosság és alkohol-, dohányzás-, kávé-, gyógyszermentesség mellett is adódhat (szerencsére csak ritkán!) probléma, és ekkor ott a dilemma, hogy "mi lett volna, ha nem szedem a gyógyszert?". Valószínűleg ugyanaz, de erre
        garancia nincs.

        A Paroxathoz biológiai hozzászokás nincs, tehát túlzottan fokozatosan leállni vele nincs értelme, csak a saját szorongását erősíti, ha túldimenzionálja a kérdést, és ekkor azután tényleg nehéz lesz abbahagyni!

        Jó hír viszont, hogy a terhesség a maga bonyolult hormonális folyamataival egy nagyon boldog, kiegyensúlyozott, speciális időszak tud lenni a nők életében, így van esély arra, hogy gyógyszer nélkül is jól érezze magát, csak ne szorongja túl a "most betegebb leszek?", "szedjek gyógyszert?" kezdetű kérdéseket.

        A konkrét adagolásokat illetően konzultáljon kezelőorvosával, de én ha javasolhatok, lehetőleg inkább Paroxat nélkül vágnék neki a babázásnak!

        Jó egészséget, és szép kisbabát kívánva: Dr. Dinya Zoltán  pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-22 23:22:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó