• Pajzsmirigybetegség-terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!Én egy 35.éves nő vagyok hypothyreosis-os beteg(többgolyvás),4 éve gyógyszeres kezelés alatt állok.Jelenleg 30 hetes kismama.Terhességem előtt a TSH értékem:0.04 FT4:16.51 75mg L-Thyroxin mellett.1 hónapos terhesen a TSH:0.380-ra emelkedett,6.7.hónap fordulóján a TSH:0.452 a FT4:11.35-re válltozott.A kérdésem a következő lenne:megfelelő adagban szedem-e a hormongyógyszert a terhességem tudatában?Az orvosom a 8.9.hónap fordulóján ismét ellenőrizteti az értékeimet,ekkor milyen egészséges tartományban kell lennie a hormonszintnek? Sajnos tudom,hogy nem megfelelő szinten tartott értékek mellett akár szellemileg elmaradott gyernek is születhet.Válaszukat előre is megköszönöm, remélem hogy minden szükséges adatot leírtam a kérdéseim megváleszolásához!

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves kérdező!
         
        Jó lett volna, ha mértékegységet is ír az adatokhoz, de gondolom pmol/l-ben vannak. Véleményem szerint aggodalomra nincs oka, eredményei kielégítőek. Ha esetleg a fT4 szint aggasztja, ami a referencia tartomány alsó határa körül mozog, nyugodjon meg. A terhességben a szervezet víztartalma megnő és ez a hígulás miatt ilyen laboreredményt hoz. A TSH ismretében azonban nagyobb adag nem javasolt.

        Üdvözlettel:  Dr. Fáklya Mónika endokrinológus
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-20 15:02:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 10:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: