• Rokonság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Farkas doktor Nő! Köszönöm gyors válaszát. Pontosítanék a levelemen. A nővérem dédnagypapája és a vőlegénye nagymamája édestestvérek voltak. Mindenképpen elmennek majd tanácsadásra, de eléggé félnek, milyen következményekkel lesz ez a babára nézve. Köszönettel: Nagy Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a öröklődés témában

        Kedves Zsuzsanna!

        Valóban, így már jobban értem az aggodalmukat, hiszen egyenes ági leszármazottai egy testvérpárnak.
        Figyelembe kell venni, hogy a nővére dédnagyapjától csak a génjei kis százalékát örökölte, és vőlegénye a nagymamájától bár kicsit többet, de mégis elég alacsony a közös gének előfordulása, hiszen az említett családtagoknak sem ugyanolyan a genetikai állománya. Így a kockázat, hogy egy esetlegesen jelen lévő betegség pont azokban az esetlegesen(!) jelen lévő közös génekben van, viszonylag alacsony. Pontosabbat valóban a genetikai tanácsadóban fognak mondani, ahol szakértő orvosok dolgoznak. Véleményem szerint nem kell nagyon izgulni, de a terhesség alatt fokozottabb odafigyelésre lesz szükség. Jó egészséget  Önnek és családjának!


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-15 12:23:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 07:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: