• Terhesség, II. trimeszter - progeszteron

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy év alatt két spontán vetélés után most 17 hetes terhes vagyok. Az előző két terhességemnél vizsgálták a progeszteron szintet, ami csak nagyon csekély volt, el sem érte a minimum szintet, így elhalt a terhesség. Ezúttal Utrogestant kaptam 3*2 adagban az 5. héttől, melyet 14. hétig kellett szednem, fokozatosan lecsökkentve. Mivel nagyon aggódom, végeztettem vérvizsgálatos ellenőrzést, melyen a progeszteron szintem a 16. hét végén 90 nmol/liter lett, a 17. héten már csak 80.5 nmol/liter. Kérdésem az lenne, hogy jelenti -e ez az eredmény azt, hogy a méhlepény sem termel elegendő mennyiségű progeszteront, illetve ez az alacsony - és úgy tűnik rohamosan csökkenő - érték a második trimeszterben is okozhat-e olyan problémát, mint az elsőben. Szükséges volna-e szednem tovább az Utrogestant bármilyen mértékben. Válaszát nagyon várom, segítségét pedig hálásan köszönöm.

        Dr. Farkas Ágnes válasza a terhesség, progeszteron témában

        Kedves Kismama! A terhesség során ezen időszakban nem szoktunk progeszteron szintet mérni. Teljesen egyértelmű referencia sincs sajnos, többféle eredményt fogadhatunk el normálisnak. Az Ön eredménye sok referenciatartomány szerint tökéletes, az önmagában semmit se jelent, hogy csökkent, hiszen nem kell állandó értéken állnia egyik laborértéknek sem. Azt nem írja, de gondolom, hogy az előző két terhesség során még kisebb volt a terhesség, olyankor gyakoribb, hogy ellenőrzik a progeszteron szintet. Én abban hiszek, ha korábban volt probléma, akkor a progeszteron az egyik első gyógyszer, amit odaadok egy terhesnek, normál progeszteron szint mellett is. 12 hét után a progeszteront vagy vérzés, vagy fenyegető vetélés, fenyegető koraszülés esetén adagolhatjuk, van olyan tanulmány, ami szerint akár 32 hetes korig is hasznos lehet. Az Ön esetében, mivel az adott labor határértéke alatti a progeszteron szintje, és az előzményében van 2 vetélés, lehet feleslegesen, de én visszaadnám a gyógyszert, így sem Ön, sem a kezelőorvosa nem izgul tovabb a laboreredmeny miatt. Viszont szerintem a továbbiakban ellenőrizni sem kell tovább a progeszteron szintet. Remélem sikerült megnyugtatnom, panaszmentes terhességet kivánok! Üdv: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2017. szeptember 25., 17:18; Megválaszolva: 2017. szeptember 27., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: