• Progeszeron szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A progeszteron szinttel kapcsolatban lenne kérdésem. 4 és fél eves egészséges kislányom van, aki rögtön az első hónapi próbálkozásban összejött. Őt 3 eves koráig tudtam szoptatni, a terhesség is és a szülés is tökéletes volt. 2016. decemberben volt egy poztiiv tesztem aminek nagyon örültünk, tervezett baba volt, szoptatás elhagyását követően- októberig szoptattam- összejött a baba, de sajnos a 8-10 hetesen elment. Az első 2016.12.28-i vérvétel szerint a hcg és a tsh is jó volt (TSH 1,7). TSh-t azóta is volt hogy nézett a háziorvos, tökéletes. Peteérésem van, érzem, látom. Középidőben van egy kis alhasi fájdalmam is és a hüvelyváladék is olyan mint a nagykönyvben le van írva. A menzeszem viszont a szülés után megváltozott, 2-3nap barnázás van a menzesz előtt, így 7-8 napig tart összesen. Fájdalmam nincs, és nem erős a vérzés, az átlagos, mint korábban is. Olvastam hogy a barnázás a progesztereon szinttel van kapcsolatban és ez a szint a vetélésbe is beleszólhat. Viszont a TSH-nak is lehet köze a progeszteronhoz, de azt is olvastam hogy a tejelválasztáshoz is köze van ennek a hormonnak. Elvileg nekem minden jó, mert volt tejem, jó a TSh-m, van peteérésem, csak a barnázás ami miatt kicsit aggódok, hogy a progeszteron alacsony lehet... Szeretnénk újra kisbabát, és nem akarnám újra elvesziteni. A 2. terhességem már az elején rosszul indult, mert az első vizsgálaton nem akkora volt mint amennyinek kellett volna lenni a menzseszhez képest, illetve nem növekedett. A nőgyógyászom 3 hétig minden héten visszahivott, és sajnos a 4. visszahivott héten már nem volt szivhang. Nem növekedett igazán, de a 2-3. alkalommal már volt szivhang, de a mérete nem lett nagyobb, az utolsó alkalommal pedig már kisebb volt és szivhang se volt. :( Akkoriban volt kislányomnak herpesze, illetve előtte volt egy hónapig tartó makacs, csúnya köhögésem. Akkor azt kérdezte az orvos, hogy nem volt-e felső légúti megbetegedésem. Volt, de előtte 1 hónappal...Mert attól is elmehetett a baba, illetve azt mondta hogy abban az időben neki sajnos én már a sokadik missed ab vagyok .:( Ön szerint a leirtak alapján a vetélésnek lehet köze a progeszteron alacsony szintjéhez, vagy csak a normal kiválasztódás? Köszönöm válaszát. Gyöngyi

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség. témában

        A vetélés okai:A spontán vetélés szó szerint véve nem "spontán", azaz ok nélküli. Kiváltó tényezőit hat csoportba szokás sorolni: Sárgatest-elégtelenség: Ha a sárgatest a ciklus során nem termel elég progeszteront, a méhnyálkahártya nem tud felkészülni a megtermékenyített petesejt befogadására. A progeszteron a 6. hét végéig csak a petefészkekben, a 10. héttől túlnyomórészt a méhlepényben termelődik. A 6. és 10. hét között, sárgatest-elégtelenség esetén, jellemzően a 9. hét körül a petefészek már, a lepény még nem termel elég sárgatesthormont. Ezt nevezik az ún. lutoplacentáris shift időszakának. A következmény a magzat elhalása, a vetélés megkésése (missed abortion). Ebben az esetben a következő terhességet csak orvosi kezeléssel jól előkészített, szabályos ciklusok alatt szabad vállalni. Ivarcsatorna (hüvely-méh) fertőzés: Bizonyos kórokozók a terhesség 16. hetétől képesek elérni a magzatburkok alsó felszínét, ott gyulladást váltanak ki, melynek következtében a burok megreped, és a magzat kilökődik. Az ok a férj fertőzése is lehet, pl. idült prosztata-gyulladás formájában. Génhibák: A kromoszóma-rendellenességgel fejlődésnek indult magzatok többsége nem jön a világra. Ez alól a Down-szindrómások egyharmada és a Turner-szindrómások 2%-a jellemzően kivétel. A kromoszóma-hiba kialakulhat új mutációként vagy valamelyik szülő által hordozott, kiegyensúlyozott rendellenesség szerencsétlen következményeként. Ha az egyik szülő egyik kromoszómájának egy darabja letörik és átragad a másik kromoszómára (transzlokáció), az illető egészséges, mert sem génhiányban, sem génfeleslegben nem szenved. Véletlenszerűen előfordulhat, hogy a gyermek az említett kromoszómákból egy egészségeset és egy hiányosat vagy egy génfelesleggel rendelkezőt kap, így a transzlokáció kiegyensúlyozatlanná válik, és a többszörös, súlyos veleszületett rendellenesség világra jöttét csak a spontán vetélés akadályozhatja meg. Génhibára, illetve környezeti hatásra létrejövő rendellenességek esetén a spontán vetélés a rendellenesség súlyosságától függ. A hatujjú gyermek megszületésének nyilvánvalóan nincs akadálya, de más a helyzet például nyitott gerinc esetén. Nőgyógyászati rendellenességek: A méh fejlődési rendellenességei, a méhnyálkahártya pusztulása (pl. tbc miatt), a méhfalak összenövése (Asherman-szindróma), túlzottan nagy, sok vagy kedvezőtlen helyzetű myoma, stb., mind-mind spontán vetélés okozói lehetnek. Méhnyak-elégtelenség: A méhnyak-elégtelenség lehet elsődleges (a méh fejletlenségére vagy fejlődési rendellenességére visszavezethető), amikor a méhszáj tünetmentes megnyílása már az első terhesség során, jellemzően a 20. hét körül jelentkezik. Másodlagos a méhnyak-elégtelenség, ha a méhnyak záróizmainak sérülése egy korábbi szülés vagy nem szakszerűen végzett terhesség-megszakítása során elszenvedett méhnyak-sérülés következménye. Immunológiai összeférhetetlenség: Ha a férj és a feleség antigénjei nagyon hasonlítanak egymáshoz, a magzatot védő ellenanyagok termelése megkéshet, ezáltal a magzat az idegen szövetekkel szemben agresszív nyiroksejtek (a "killer sejtek") áldozatává válhat. A sárgatest-elégtelenség kimutatható az ébredési hőmérséklet mérésével és gondos elemzésével. A görbe kiértékelése szakorvosi feladat! A sárgatest-elégtelenség lehet rövid, ha 11 nap vagy annál rövidebb ideig tart, vagy elégtelen sárgatest-fázisnak nevezzük, ha a progeszteron elégtelen mennyiségben termelődik. A fogamzás előtt felismert sárgatest-elégtelenség jól gyógyítható. Fertőzés gyanúja esetén mind az asszonyt, mind a férj ondóját mikrobiológiai vizsgálatoknak kell alávetni az esetleges fertőzések hatékony kimutatása végett.


        Kérdés: 2017. április 24., 15:37; Megválaszolva: 2017. április 24., 20:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: